Londýn za týden prolomil roční limit pro znečištění ovzduší

Znečištěné ovzduší v Londýně

Znečištěné ovzduší v Londýně Zdroj: David Holt, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Do Londýna se zřejmě brzy vrátí husté mlhy, které jsou tradiční součástí obrázku britské metropole. V některých oblastech města totiž trvalo jen týden, než vyčerpaly povolený roční příděl hodin, ve kdy je povoleno překročit emisní limity. Vláda Velké Británie přitom nedávno vyhlásila plán na vyčištění vzduchu v zemi.

Podle evropských pravidel smí oblast hodinové limity oxidu dusného (NO2) překročit na nejvýš osmnáctkrát za rok. Dnes ráno však v okolí Putney High Street v Západním Londýně padl tento limit po devatenácté. Předpokládá, že čtvrti Chelsea a Kensington se brzy přidají.

Ještě dříve by svůj příděl pravděpodobně vyčerpala Oxford Street, která loni limit překročila asi tisíckrát, měřicí zařízení se ale porouchalo, uvedl deník The Guardian.

Žádné překvapení

Británie porušuje unijní limity už nejméně pět let, nejhorší situace panuje kromě metropole v Birminghamu, Leeds, Liverpoolu, Cardiffu a Edinburghu. Loni na jaře nařídil Nejvyšší soud vládě vypracovat akční plán, který by hodnoty NO2 rychle snížil. Výsledný návrh, představený v prosinci, počítá s vytvořením nízkoemisních zón v pěti nejpostiženějších městech. Předpokládá se, že emise klesnou na povolenou úroveň nejdříve za pět let.

Analytik londýnské King’s College Andrew Grieve nepovažuje vzhledem k výsledkům z posledních let takto brzké překročení limitů za nic překvapivého. „Celý Londýn má obrovský problém s NO. Překonání limitu tak brzo od začátku roku jen ukazuje, o jak velký problém jde,“ řekl britskému listu. Limity podle něj již padly na řadě dalších ulic, které ale nejsou vybaveny měřicím zařízením.

Opět u soudu

Nezisková organizace ClientEarth považuje vládní plán za nedostatečný. Připravuje proto další žalobu, která by měla kabinet donutit k rozsáhlejším opatřením.

Zpráva, kterou si objednal konzervativní londýnský starosta Boris Johnson, ukázala, že každý rok kvůli špatné kvalitě vzduchu v Londýně předčasně zemře 9500 lidí.