Maďaři hledají viníka, který zaplavil obce jedovatým kalem

protržená nádrž v maďarské hliníkárně

protržená nádrž v maďarské hliníkárně Zdroj: reuters

U župního soudu ve městě Veszprém začal proces s manažery a dalšími pracovníky hliníkáren MAL z města Ajka, kde se téměř přede dvěma lety odehrála přírodní katastrofa, při které zahynulo deset lidí. Z odkaliště podniku tehdy po protržení hráze vyteklo milion metrů krychlových jedovatého červeného bahna.

Prokuratura viní obžalované z veřejného ohrožení se smrtelnými následky a mimořádně vysokými majetkovými škodami a z poškozování přírody a životního prostředí z nedbalosti. Žádá pro ně trest odnětí svobody v trvání pěti až deseti let. Obhajoba však tvrdí, že za nehodu může před několika desetiletími špatně vyprojektované odkaliště, nedokonalá výstavba a nedostatečné úřední kontroly.

Všeobecně se očekává, že proces bude složitý a zdlouhavý. Bude na něm záviset vývoj kolem odškodnění i další fungování MAL. Společnost už není pod nucenou správou vlády, ale vykazuje ztráty. Nemá tedy na odškodné, jež od ní žádají čtyři desítky soukromých osob a také třeba státní železnice. Tyto soudní procesy jsou pozastaveny, stejně tak i vymáhání takzvané ekologické pokuty 135 miliard forintů (zhruba 11,9 miliardy korun).

MAL směřuje k bankrotu, ale vláda firmu právě vzala pod svou ochranu, když ji vyhlásila za strategicky významnou. Veřejně se uvažuje o vstupu státu do hliníkáren.

V tomto případě by nemělo smysl žádat jeho jménem o odškodné, jež vláda lidem vyplatila na překlenutí největších problémů. Zabezpečila jim například nové domy, stejně tak vyčistila terén a revitalizovala zemědělskou půdu.