Maďaři nechávají odmítnuté žadatele o azyl hladovět, upozorňuje OSN

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Maďarsko nadále odpírá odmítnutým žadatelům o azyl jídlo, uvedla mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. Od srpna minulého roku podle ní nedostávalo nejméně 21 osob v tranzitních zónách najíst po dobu až pět dní.

„Podle zpráv maďarské úřady připravily od srpna 2018 o jídlo nejméně 21 migrantů čekajících na deportaci, některé až na pět dní,“ řekla mluvčí úřadu OSN. Maďarskokritizovanou praxí podle OSN porušuje mezinárodní zákony a standardy.

Evropský soud pro lidská práva loni v srpnu na základě několika stížností Maďarsku přikázal, aby migrantům zajistilo potřebnou stravu. Maďarsko sice slíbilo, že tak učiní, ale některé informace svědčí o tom, že se tak dosud nestalo, upozornila Shamdasaniová. Poslední případ podle ní pochází z minulého měsíce.

Z pohledu maďarských úřadů jsou migranti v tranzitních zónách dobrovolně. Zóny u přechodů Röszke a Tompa jsou jediná zařízení, kde mohou lidé žádat v Maďarsku o udělení azylu. Fungují jako uzavřené tábory přímo u hranic, které lze opustit dveřmi jen přímo do Srbska.

Pokud se migranti do Srbska vrátí, přijdou v Maďarsku o status žadatele o azyl, protože vláda v Budapešti považuje Srbsko za bezpečnou zemi. Podle agentury DPA pobývají migranti po opuštění zón buď na území Maďarska, nebo na území Srbska ilegálně. „To není řešení,“ poznamenala k tomu Shamdasaniová.