Maďarská vláda nechává hladovět neúspěšné žadatele o azyl

Orbánovo Maďarsko

Orbánovo Maďarsko Zdroj: Profimedia.cz

Maďarské úřady zastavily na začátku srpna distribuci jídla pro některé odmítnuté žadatele o azyl, kteří jsou zadržovaní v tranzitních zónách na maďarsko-srbské hranici, upozorňuje organizace Human Rights Watch.

„Vláda přišla s novou nehumánní metodou odmítání azylantů, které zadržuje – přestala jim dávat jídlo. Porušuje tím nejen lidská práva, ale i své závazky plynoucí z členství v EU,“ popsala situaci Lydia Gall, která pro organizaci Human Rights Watch sleduje dění ve východní Evropě. Ignorování základních lidských potřeb je podle ní další z překážek, kterými Maďarsko nutí imigranty, aby vzdali snahu získat azyl a odešli zpět do Srbska.

Někteří lidé, jejichž žádost o azyl úřady zamítly a kteří připravovali své odvolání proti tomuto rozhodnutí, nedostávali vůbec najíst. V případě dvou afghánských rodin dostaly jídlo jen kojící ženy, kterým ale úředníci zabránili se o něj podělit s příbuznými.

Maďarský helsinský výbor v srpnu podal proti postupu Maďarska odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva, který nařídil okamžitou obnovu potravinových dávek pro tyto dvě rodiny. Maďarské úřady soudu vyhověly.

Celkem bylo v maďarských tranzitních zónách bez jídla osm lidí, u sedmi z nich už nyní úřady jejich nedobrovolné hladovění ukončily. „Je to ale především díky rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který Maďarsku přikázal, že ti lidé musí dostat jídlo. Bez stravy je nyní jen jedna žena z Afghánistánu. My stále čekáme na rozhodnutí soudu, který by jí svým příkazem mělo zajistit jídlo stejně jako ostatním,“ řekl pro E15 Andreás Lederer z Maďarského helsinského výboru. Vláda chce podle něj nechat odmítnuté žadatele o azyl vyhladovět a potravu jim pak nedobrovolně poskytne až po obdržení soudního příkazu.

Novela maďarského azylového zákona, která byla přijata 1. července, umožňuje státním orgánům deportovat žadatele o azyl, jejichž žádost byla prohlášena za nepřijatelnou ještě předtím, než stihnou podat odvolání. Do azylového zákona bylo v březnu též zařazeno, že odmítnutí žadatelé o azyl mohou být předáni do rukou cizinecké policie, která je oprávněna k jejich držení v tzv. tranzitních zónách. Až do červencových změn ale nebylo žadatelům o azyl odmítnuto jídlo.