Maďaři začali stavět plot proti migrantům i na hranici s Chorvatskem

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska Zdroj: ctk/ap

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že časně ráno začala stavba dočasného plotu i na hranici s Chorvatskem, přes kterou by se běženci mohli opět dostávat do Maďarska. Vysláni tam prý také byli policisté a vojáci. Podle agentury MTI to šéf vlády řekl rozhlasové stanici Kossuth. Nová bariéra naváže na plot, který už Maďarsko vybudovalo na hranicích se Srbskem s cílem zastavit příval migrantů do země.

Orbán uvedl, že drátěná stěna u chorvatské hranice bude dlouhá 47 kilometrů, ale už během dneška má podle něj být dokončena „předběžná linie obrany“. Dodal, že na maďarsko-chorvatskou hranici bylo posláno několik stovek policistů a vojáků.

„Musíme provést stejnou akci, jakou jsme uskutečnili podél hranice se Srbskem,“ zdůraznil premiér. Maďarské úřady po středečním prudkém snížení denního počtu nově příchozích migrantů z obvyklých zhruba 2000 na 277 ve čtvrtek zaznamenaly opětný mírný vzestup, policie zadržela 764 uprchlíků. Toto zvýšení prý ale „má na svědomí“ 497 běženců, kteří do země přišli přes Chorvatsko.

Orbán mimo jiné také řekl, že maďarské úřady zadržely jednoho teroristu. „Víme, kdo organizoval útok na maďarský stát ze srbského území,“ citovala MTI premiéra bez bližších podrobností.

V Maďarsku v úterý vstoupila v platnost přísná opatření proti migraci, jež společně s plotem prakticky zastavila masové ilegální přechody hranic ze Srbska. Lidé utíkající před válečnými konflikty a bídou z Blízkého východu, Asie a Afriky do bohatých zemí Evropské unie od středy místo toho proudí do Chorvatska. Záhřeb dal najevo, že je pustí dál do Slovinska a do Maďarska.