Maďarské referendum o uprchlických kvótách nic nezmění, zní z Bruselu

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Výsledek maďarského říjnového referenda o uprchlických kvótách EU nebude pro Evropskou komisi důležitý. Všelidové hlasování ani nezruší závazky vlády v Budapešti vůči Bruselu, řekl maďarský europoslanec Péter Niedermüller.

Odvolal se na výrok předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Niedermüller řekl, že se v červenci písemně dotázal Evropské komise na význam nadcházejícího maďarského referenda o uprchlických kvótách.

Šéf komise Juncker mu prý jasně odpověděl, že bez ohledu na výsledek hlasování má vláda v Budapešti plnit závazky vyplývající z členství v EU.

Podle Niedermüllera tak maďarské „pseudo referendum“ neovlivní unijní politiku kvót, ačkoli vláda Viktora Orbána tvrdí veřejnosti, že hlasování vyšle do Bruselu významný signál. Kabinet v Budapešti si prý jen připravuje půdu pro odchod Maďarska z EU.

Evropská komise trvá na tom, že o přerozdělení migrantů se loni rozhodlo legitimním způsobem, a jde proto o právně závazné rozhodnutí. Přerozdělení podle kvót se má týkat 160 tisíc uprchlíků, aby se ulehčilo zemím jako je Řecko, Itálie a Německo, které přijaly zdaleka největší podíl migrantů.

Maďarská vláda na začátku dubna zahájila kampaň, která má voliče přesvědčit, aby v referendu hlasovali proti kvótám. Mluvčí vlády dnes uvedl, že referendum je „absolutně nutné“, protože EU chce předepisovat členským státům nařízení v oblasti, která nespadá do její pravomoci.

Niedermüller je členem maďarské opoziční strany Demokratická koalice, která opakovaně vyzvala voliče, aby se hlasování o kvótách neúčastnili. V Evropském parlamentu patří ke středolevicové frakci Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.