Maďarskému velvyslanci hrozí vyhazov z Rumunska

Maďarsko

Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Vleklá rozepře mezi Budapeští a Bukureští kvůli postavení maďarské menšiny v Rumunsku nabírá na obrátkách. Naposledy ji vyostřila slova maďarského velvyslance v Bukurešti, kterému hrozí vyhazov. Budapešť se ve sporu překvapivě dovolává evropských norem. Rumuni souseda vyzvali, ať si hledí svého.

Ambasador Oszkár Füzes v rumunské televizi podpořil snahu krajany obývaného Sikulska o autonomii. „Před panem velvyslancem už nejsou otevřené dveře rumunských institucí, alespoň v této chvíli. Doufám, že se v rámci dvoustranných diplomatických rozhovorů pokusíme v následujících dnech vyjasnit situaci s budapešťskými úřady a přimět tohoto diplomata, aby se vrátil do mezí své mise. Pokud se tak nestane, jeho mandát v Rumunsku se předčasně ukončí,“ řekl podle agentury MTI šéf rumunské diplomacie Titus Corlatean.

Podobný názor jako Füzes krátce před ním vyjádřil i náměstek maďarského ministra zahraničí Zsolt Németh, jenž vyzval ke zrušení zákazu užívání vlajky Sikulů na úředních budovách. Premiér Viktor Ponta opáčil, že Rumunsko nebude nikomu tolerovat poučování, jak má užívat své zákony.

„Co zákon nezakazuje, je v Evropě dovoleno. V Rumunsku neexistuje zákon zakazující užívání sikulské vlajky. V tomto kontextu musí být zajištěny evropské normy a normy státu, který řídí zákon, bez ohledu na to, co premiér Rumunska toleruje, nebo ne,“ reagoval znovu Németh.

Není to poprvé, co poznámky Budapešti ohledně postavení Maďarů v části Sedmihradska vyvolaly rumunskou nevoli. Předloni prezident Traian Basescu vzkázal premiérovi Viktoru Orbánovi, že se ho nikdo na nic neptal.
V Rumunsku přebývá na jeden a půl milionu Maďarů, kteří tvoří sedm procent populace. Celkově jich žije v zahraničí až pět milionů.