Maďarsko se potýká s rekordními bankroty

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

V Maďarsku letos zaregistrovali deset tisíc bankrotů o měsíc dříve než loni. V roce 2011 to bylo 7. července, nyní 5. června. Z nejnovější zprávy podnikové informační služby Opten jasně vyplývá, že počet bankrotových řízení rapidně roste.

„Po vypuknutí krize začaly banky poskytovat méně úvěrů, s tím rostl poměr mezipodnikového, dodavatelského úvěrování. Vydávají se účty se stále delší splatností, čímž se úvěruje kupec. Ale tito věřitelé jsou na rozdíl od bank či spořitelen mnohem méně nebo vůbec připraveni na řešení rizik,“ shrnul příčiny vývoje výkonný ředitel Optenu Tamás Tóth. Dodal, že obrovská řetězová zadluženost, která je v poslední době maďarskou specialitou, se neustále rozšiřuje, důsledkem je rostoucí index bankrotů.

Negativní rekord připadl na květen, kdy šlo do konkurzu 2203 firem. V roce 2007 zlikvidovali tolik podniků v průběhu celého roku. Počet společností, proti kterým zatím „jen“ iniciovali konkurzní řízení, byl v květnu též rekordní – 4297. V prvních pěti měsících nařídili vlastníci a registrační soudy v 16 tisících případech zahájení konečného zúčtování, což je poslední stadium před konkurzním řízením. Takové případy se většinou tímto směrem i posunou, protože zpravidla vyjde najevo, že firmy nahromadily přílišné dluhy.

Květen je zajímavý i proto, že bylo zaregistrováno méně nových podniků, než byl počet firem, se kterými bylo zahájeno bankrotové řízení. Bylo jich jen 1926. Předcházející celoroční průměr na jeden měsíc byl 4200 nových společností.

Autor je spolupracovníkem redakce