Madridští zdravotníci se brání privatizaci, nabízejí rezignace

Lékaři

Lékaři Zdroj: E15

Vedoucí personál ve více než polovině zdravotnických center v regionu Madridu ve velkém předkládá rezignace pro případ, že dojde k privatizaci zařízení. Krok plánuje místní vláda v rámci úsporných opatření. Jiná možnost, jak ušetřit, podle ní neexistuje.

Do protestu se podle médií zapojily více než tři stovky různých vedoucích pracovníků včetně vrchních sester a představitelů administrativy. Zhruba tři tisícovky dalších zaměstnanců pracovišť dávají k dispozici své funkce v různých speciálních výborech a dalších orgánech.

„Odhodlání profesionálů nespolupracovat na rozkladu základní péče je jasné,“ uvádí se v prohlášení nespokojenců. Spor započal už na podzim, kdy se lokální kabinet Ignacia Gonzáleze rozhodl svěřit do správy soukromých firem šest nemocnic a 27 klinik, což je zhruba desetina zařízení v oblasti. Od tohoto opatření si slibuje úspory a posílení konkurenceschopnosti v oboru. Součástí reformy je i poplatek za každý recept ve výši jednoho eura.

Zdravotníci ale považují své odvětví za národní dědictví, které náleží lidem, nikoli vládě. Na privatizační plány odpověděli částečnou stávkou a sérii demonstrací. V pouličních protestech pokračovali i tento týden.

„Služby jako zdravotnictví musí být veřejné. Přístup ke vzdělání a zdravotní péči je nezbytný pro budoucnost země,“ řekla demonstrující obyvatelka hlavního města.