Magdeburk škovaly anonymní telefonáty, které vyhrožovaly pumovými útoky na přehradní nádrže

Dálnice v zatopeném Německu

Dálnice v zatopeném Německu

K zoufalé situaci v německý Magdeburku, kde byla o víkendu situace na rozvodněném Labi kritická, přispěly i anonymní telefonáty, které vyhrožovaly pumovými útoky na hráze. Ministr vnitra Holger Stahlknecht podle agentury DPA vzal výhrůžky velmi vážně a nařídil zesílení policejní ochrany i sledování přehrad z vtrulníků.

V neděli časně ráno obdrželo několik novinářů anonymní telefonáty o teroristické hrozbě. Skupina, která se představila jako Antifašistická brigáda hrozila tím, že zlikviduje pět hrází na Labi. Německé úřady vzaly hrozbu levicové skupiny naprosto vážně a posílily ochranu hrází. Ty jsou kvůli extrémnímu zatížení velmi zranitelné. Prověření hrází naštěstí hrozbu teroristů nepotvrdilo.

Labe v ohroženém Magdeburku v neděli odpoledne překonalo o sedmdesát centimetrů maximální výšku z roku 2002. Podle informací německých vodohospodářů se hladina zvýšila na hranici 7,45 metru a dáel stoupala. Při záplavách před jedenácti lety zaznamenali ve městě nejvyšší úroveň Labe 6,72 metru. Krizová situace ve východoněmeckém povodí Labe podle odhadů meteorologů potrvá v závislosti na počasí ještě tři nebo čtyři dny.

Postiženou oblast v neděli navštívil prezident Joachim Gauck. V Sasku rozmlouval s oběťmi povodní a v Halle se zúčastnil mše za oběti záplav. Kancléřka Angela Merkelová na konferenci německých žen v Mnichově prohlásila, že vláda učiní vše potřebné, aby se lidé do svých opravených obydlí mohli vrátit. „Německo projevuje mimořádnou soudržnost, a tak by to mělo zůstat,“ řekla Merkelová. Podle listu Leipziger Volkszeitung chce německá vláda o obnově poničených oblastí jednat na mimořádném zasedání s vedením jednotlivých spolkových zemí.

Do boje s vodním živlem bylo v Německu zatím nasazeno 70 tisíc hasičů a 11 tisíc vojáků. Meteorologové v neděli vydali novou předpověď pro spolkové země Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Šlesvicko-Holštýnsko, kde se zřejmě znovu zvýší hladiny řek po očekávaných deštích.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble pro list Passauer Neue Presse nevyloučil, že slibovaná finanční pomoc státu ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) se bude muset zvýšit.

V Rakousku si povodně vyžádaly lidskou oběť, když v tyrolském Kitzbühelu zemřel osmdesátiletý muž. Při úklidu bahna ze zaplaveného statku podle lékařů přecenil své síly a podlehl infarktu. Jeho mrtvé tělo dnes našli sousedi na břehu místního potoka.

Orbán: Budapešť se bude uklízet týden

Povodňová vlna stále ohrožuje Maďarsko. Dunaj má v Budapešti kulminovat během pondělí. Parlament podle agentury MTI prodlouží mimořádný stav a v úterý vláda rozhodne, zda v Budapešti vyhlásit stav ohrožení.

V neděli ráno Dunaj v hlavním městě maďarska dosahoval hranice 8,83 metru. To je o 23 centimetrů výš, než při obřích záplavách v roce 2006.

„Měli bychom sebrat všechny síly,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán v podunajské Ostřihomi. Premiér předpověděl, že na úklid Budapeště po záplavách bude zapotřebí sedm až osm dní. Parlament se podle Orbána musí připravit na prodloužení mimořádného stavu, který vláda vyhlásila minulý týden. Na západě Maďarska už hladina Dunaje klesá. Povodeň zatím donutila k evakuaci tisíce lidí, odříznuty od světa byly v neděli odpoledne tři podunajské obce Pilismárot, Dömös a Kisoroszi.