Majetek Trumpova kabinetu by překonal HDP stovky zemí světa

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Wilbur Ross
Mitt Romney
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Nastupující americký prezident Donald Trump se v předvolební kampani prezentoval jako bojovník proti establishmentu. Do vlády ale láká tahouny stávajícího systému, jak píše server Politico.com. Majetek kandidátů na ministerské posty dosahuje výše 35 miliard dolarů (zhruba 890 miliard korun). V bohatství by tak Trumpův kabinet překonal HDP stovky zemí na světě.

V kabinetu překvapivého vítěze prezidentských voleb by měl usednout například ropný magnát Harold Hamm (majetek ve výši 15,3 miliardy dolarů), Betsy DeVosová (majetek ve výši 5,1 miliardy dolarů) nebo investor Wilbur Ross (2,9 miliardy dolarů).

V Trumpově týmu by se měl objevit také někdejší kandidát na prezidenta Mitt Romney (250 milionů dolarů), bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani (majetek ve výši desítek milionů dolarů) nebo bankéř Steven Mnuchin (46 milionů dolarů) a Andrew Puzder (4,4 milionu dolarů).

Sečteno dohromady, majetek všech potenciálních členů kabinetu by mohl dosáhnout výše 35 miliard dolarů. Server Politico.com, který s výslednou částkou přišel, uvádí, že Trumpův majetek odhaduje na 10 miliard dolarů, ačkoliv velikost jeho jmění není známá.

Celková odhadovaná suma 35 miliard činí víc než loňský HDP stovky zemí. Majetek potenciálního kabinetu tak překoná výkon ekonomik Bolivie (HDP 33,2 miliard), Bahrajnu (HDP 32,2 miliardy) nebo Paraguaye (HDP 27,6 miliardy).

"Trump se v kampani stavěl za dělnickou třídu. Nikdo ale nečekal, že by vzal do kabinetu odborové předáky z Michiganu," podotkl Larry Sabato z University of Virginia. "Zamýšlený kabinet ukazuje přesně to, co jsme vždy o Trumpovi věděli: něco říká a něco jiného dělá," dodal Sabato.

Jak Politico.com dodává, bohatí lidé na vysokých postech nejsou v americké politice nic výjimečného. Například Obamův ministr obchodu Penny Pritzker přiznal majetek ve výši dvou miliard dolarů. Majetek Henryho Paulsona, ministra financí z éry George W. Bushe, dosahoval výše 92 milionů dolarů.

Trump ohlásil odchod ze svých firem, chce se soustředit na USA

Trump dnes na Twitteru oznámil, že odejde ze svých podniků, aby se mohl plně soustředit na vedení Spojených států a aby se vyvaroval možného střetu zájmů.

"Odejdu ze svého byznysu, abych se mohl plně soustředit na vedení země a abych mohl učinit Ameriku opět velkou!" napsal Trump. "Nejsem k tomu vázán zákonem, ale cítím, že je viditelně důležité, abych jako prezident nebyl žádným způsobem ve střetu zájmů," dodal. Podle agentury Reuters ale nevysvětlil, co přesně se svými aktivy udělá.