Majitel ukrajinské banky nabízí odměnu za hlavy radikálů. Raději zavřel pobočky

Pobočka PrivatBank

Pobočka PrivatBank Zdroj: CC BY-SA 3.0: Serg Smith, Wikimedia Commons

Privatbank, která je největší ukrajinskou bankou, zavřela pobočky ve městech Doněck a Luhansk. Bojí se ataků proruských separatistů. Těm se nelíbí vyhlášení spolumajitele banky Igora Kolomojskeho, který řekl, že za hlavu proruského sabotéra nabízí odměnu deset tisíc amerických dolarů.

Jak uvedl portál finweb.hnonline.sk, banka nemůže vykonávat finanční transakce v regionech, kde hrozí trestná činnost a nechce ohrožovat životy svých zaměstnanců.

V sobotu proruští rebelové zapálili pobočku banky ve městě Mariupol v Doněckém regionu. „Za současných okolností naše zaměstnance nemůžeme nutit, aby pracovali v regionu Doněck a Luhansk, kde naše pobočky ohrožují ozbrojenci s tanky,“ uvedla Privatbank ve svém stanovisku.

Banka zavřela i na Krymu

Za posledních deset dní bylo zapálených, či jinak zničených 38 bankomatů, 24 poboček a 11 hotovostních terminálů banky. Klienti se podle Privatbank mohou ke svým penězům dostat už jen přes internetbanking a mobilní bankovnictví.

Privatbank je největší ukrajinskou bankou, která ve zmíněných regionech zpracovává až 400 tisíc důchodů a 220 tisíc jiných sociálních dávek. Už v březnu uzavřela všech 339 krymských poboček.