Makedonie si hraje s myšlenkou na plot na hranicích

Maďarsko má na svých hranicích plot

Maďarsko má na svých hranicích plot Zdroj: ctk

Makedonie se začala připravovat na možnost výstavby plotu na některých úsecích svých hranic s Řeckem. Chce tak reagovat na potenciální zpomalení průchodu běženců z jejího území dál do Evropy, informovala makedonská agentura MIA.

Národní bezpečnostní rada v čele s prezidentem Džordžem Ivanovem se rozhodla nařídit armádě, aby se připravila na výstavbu barikád a plotů „v místech, kde je to potřeba“, uvedla MIA. Makedonie leží na takzvané balkánské cestě, kterou využívají uprchlíci z Blízkého východu prchající přes Turecko a poté přes Řecko. Odtud míří na sever, ale musí překonat dvě země, které nejsou členy EU, tedy Makedonii a Srbsko. Poté pokračují do Maďarska nebo Slovinska, které na vnějších hranicích schengenského prostoru rovněž vybudovaly bariéry či ploty.

Makedonská bezpečnostní zdůraznila, že výstavba bariér a plotů je až poslední možností, která by nastala pouze v případě, že jiné země „výrazně omezí“ proud migrantů na své území. Uprchlíci by se pak začali v Makedonii hromadit.

Přípravy na zbudování plotu podle rady neznamenají, že se Makedonie chystá uzavřít své hranice žadatelům o azyl. Plot má pouze usměrnit tok uprchlíků směrem k registračním místům a regulovat ho v závislosti na tom, kolik lidí bude Evropa připravena přijmout. Ivanov podotkl, že do Makedonie vstoupilo z Řecka ilegálně a bez registrace přes 8500 migrantů.