Mali vyhlásilo po teroristickém útoku výjimečný stav na 10 dní

vojáci pomáhají při útěku jednomu z rukojmích

vojáci pomáhají při útěku jednomu z rukojmích Zdroj: ctk

Mali vyhlásilo po pátečním teroristickém útoku výjimečný stav, který má platit deset dní pro celé území státu. Zároveň tři dny platí v Mali státní smutek, oznámil prezident Boubacar Keita ve státní televizi. Podle nejnovější bilance si páteční masakr v hotelu v Bamaku vyžádal 19 obětí a sedm zraněných. Na místě také zahynuli dva útočníci, upřesnil podle agentury Reuters prezident.

Podle předchozího vyjádření armádního velitele Modiba Namy Traorého útok vedli podle všeho jen dva ozbrojenci. Mezi mrtvými je také maliský policista. Dalších pět osob prý utrpělo zranění, včetně dvou příslušníků maliské policie. Bezpečně evakuovat se podařilo z budovy 126 lidí.

Americké ministerstvo zahraničí předtím informovalo, že mezi oběťmi je i jeden americký občan. Již dříve agentury také uvedly, že při incidentu přišel o život také jeden Belgičan. Tři mrtvé mezi svými občany ohlásila také Čína, uvedla agentura AFP.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že incident jen posiluje odhodlání Spojených států a jejich spojenců neoblomně pokračovat v boji proti těm, kteří útočí na jejich občany. Jde podle něho o další strašnou připomínku toho, jako metlou pro lidstvo je terorismus. Prezident také řekl, že spojenci nedopustí, aby extremisté byli někde v bezpečí.

Mezi oběťmi pátečního útoku jsou i ruští občané. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí, o počtu obětí se ale nezmiňuje. Šéf nemocnice v Mali předtím ruské televizi LifeNews řekl, že při útoku byli zabiti nejméně dva ruští občané.