Manažeři se bojí obchodní války mezi Německem a USA

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Angela Merkelová
Donald Trump
Angela Merkelová
4
Fotogalerie

Nediplomatický jazyk amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohl mezi Spojenými státy a Německem vyvolat obchodní válku. Takovou obavu vyjadřují podle studie televize CNBC na základě nedávné slovní války mezi Trumpem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou přední světoví firemní finanční ředitelé.

Více než 64 procent z nich uvedlo, že mají "mírné nebo velké obavy" z napjaté atmosféry, která se mezi oběma zeměmi vytvořila. Asi 30,8 procenta dotazovaných říká, že "žádné obavy nemají" a pět procent neví, zda mají nedávné události být důvodem k obavám.

Dotazník CNBC vyplňovalo mezi 2. -16. červnem 39 členů globální rady finančních ředitelů, která zastupuje největší veřejné a soukromé společnosti. Dohromady obhospodařují více než 4 biliony dolarů (94 bilionů ) tržního kapitálu napříč sektory.

Podívejte se na incident mezi Merkelovou a Trumpem:

Trump označil na květnovém summitu s představiteli Evropské unie německou obchodní politiku za "špatnou, velmi špatnou". V lednu hrozil, že zavede 35procentní daň na dovoz německých aut do Spojených států.

Merkelová odpověděla na jeho kritiku ve středu, kdy se objevila po boku v Německu narozeného amerického diplomata Henryho Kissingera. Transatlantické partnerství je podle ní spíš o "vyrovnávání zájmů a dosahování win-win situací", tedy stavu, kdy mají z dohod užitek obě strany.