Merkelová: Brexit je varovný výstřel, EU musí být v očích občanů úspěšnější

Angela Merkelová přiznala nepřipravenost Německa na uprchlíky

Angela Merkelová přiznala nepřipravenost Německa na uprchlíky Zdroj: Reuters

Francouzský prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy
Německá kancléřka Angela Merkelová
Angela Merkelová a Francois Hollande
Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bratislavě
Summit EU v Bratislavě: Angela Merkelová a Robert Fico kráčí na loď Regina Danubia
14
Fotogalerie

Britské rozhodnutí opustit Evropskou unii je varování pro všech zbývajících 27 členských zemí. V Düsseldorfu to na jednání své Křesťanskodemokratické unie prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní se musí EU naučit rychleji rozhodovat a musí být v očích svých občanů úspěšnější. Merkelová se přitom postavila odmítavě k možnosti upravit základní smlouvy unie.

"Toto je pro nás všechny varovný výstřel, který nás nutí znovu uvažovat o tom, co pro nás Evropa znamená. Jak se musí Evropa změnit, aby byla v očích lidí úspěšná," citovala Merkelovou agentura Reuters.

EU se podle Merkelové musí rozhodnout, na jaké otázky se chce soustředit a v jakých bude hrát menší roli než dosud. Zároveň musí přijímat rozhodnutí rychleji než dříve.

Podle Merkelové není na místě mluvit o úpravě smluv, na kterých je EU založena. K tomu dříve v září vyzval francouzský kandidát na prezidenta Nicolas Sarkozy, který tvrdil, že by se případnou novou smlouvou o EU dalo zvrátit britské rozhodnutí opustit blok. Sarkozyho návrh ale odmítly Francie i Německo.