Merkelová dál odmítá požadavek omezit počet příchozích migrantů

uprchlíci

uprchlíci Zdroj: ctk

Kancléřka Angela Merkelová odmítá požadavek bavorského premiéra Horsta Seehofera, aby Německo přijímalo nanejvýš 200 tisíc uprchlíků ročně. Informaci prý sdělil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Seehofer v rozhovoru zveřejněném v neděli označil vyšší počet než 200 tisíc za přehnaný.

„Omezení počtu uprchlíků nelze dle našeho přesvědčení dosáhnout na národní úrovni,“ uvedl Seibert. Uprchlická krize je evropský problém, který musí být vyřešen na evropské úrovni, dodal mluvčí.

Odpovědí na migrační krizi podle něj musí být solidarita, vznik registračních míst, takzvaných hotspotů, boj s příčinami uprchlictví a účinná ochrana vnějších hranic. „To vše by mělo vést k tomu, že z nelegální migrace uděláme migrace legální, a že počet těch, kteří k nám přichází, trvale a výrazně snížíme,“ vysvětlil mluvčí stanovisko kancléřky Merkelové.

Bavorský premiér Seehofer se obává, že počet uprchlíků by v tomto roce bez příslušných opatření mohl dosáhnout až 1,5 milionu. V roce 2015 přišlo do Německa asi 1,1 milionu migrantů. Merkelová a Seehofer se ve středu sejdou na pravidelném jednání poslanců Spolkového sněmu za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) v alpském středisku Wildbad Kreuth na jihu Německa.