Merkelová: Německo už nedokáže přijímat mnoho uprchlíků, jde hlavně o integraci stávajících

Premiér Bohuslav Sobotka, německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico na debatě se studenty v Berlíně.

Premiér Bohuslav Sobotka, německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico na debatě se studenty v Berlíně. Zdroj: Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Německý Spolkový sněm (ilustrační foto)
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nyní jde přednostně o integraci už přijatých uprchlíků, velký počet dalších už není možné přijmout. Důvodem je i to, že některé země EU vůbec nespolupracují při přerozdělování běženců. V Berlíně to řekla německá kancléřka Angela Merkelová, jež se setkala s dobrovolníky, kteří migrantům pomáhají.

Migrační krize podle Merkelové rozdělila německou společnost na dvě části. Zatímco jedna je připravena uprchlíkům pomáhat, ta druhá si s jejich příchodem spojuje pocity nejistoty a nebezpečí. Merkelová se sama zařadila k první skupině.

"Pro mě je sklenice spíše z poloviny plná, než z poloviny prázdná," citovala ji agentura DPA. Jako předsedkyně vlády všech Němců musí ale brát vážně i ty spoluobčany, kteří pochybují.

Jedna z dobrovolnic pomáhající migrantům využila schůzku s Merkelovou k tomu, aby upozornila, že uprchlíci musejí podle ní čekat příliš dlouho na pracovní povolení. Jiná si stěžovala, že varovala kontrarozvědku před syrským atentátníkem z Ansbachu.

Bezpečnostní složky ji ale nebraly vážně. Sedmadvacetiletý Syřan napojený na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) se loni v červenci odpálil na hudebním festivalu, kde zranil 15 lidí.

Dnes zveřejněná studie Bertelsmannovy nadace tvrdí, že německá veřejnost je nadále otevřená přijímání běženců, i když zároveň vnímá problémy, které s tím mohou být spojeny. Přes čtyři pětiny Němců jsou prý ale přesvědčeny, že by každá země Evropské unie měla přijímat pevně daný počet uprchlíků.

Česká republika patří spolu s ostatními státy visegrádské čtyřky k zemím, které povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků zásadně odmítají. S velkou pravděpodobností je Česko nenaplní. Vedle Česka je členem Visegrádu ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko.

Video placeholde
Tomský: Německo chtělo přes uprchlíky léčit nacistický komplex, už to nezvládá • Petr Soukup, Alexandr Božilov