Merkelová: s migranty mohou pomoci všechny země EU

německá kancléřka Angela Merkelová

německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/AP

S náporem běženců z Blízkého východu a Afriky mohou pomoci všechny země Evropské unie. Prohlásila to německá kancléřka Angela Merkelová, která hovořila v souvislosti s příchodem 20 tisíc uprchlíků do Německa v závěru minulého týdne o "dojemném, v některých případech úchvatném víkendu".

Merkelová novinářům v Berlíně také řekla, že Německo zajistí, aby ti, kteří potřebují ochranu, byli přijati, ale že ti, kteří nemají šanci získat azyl, se budou muset rychle vrátit do vlasti. Německo se připravuje na to, že letos přijme zdaleka největší počet běženců od druhé světové války. Merkelová se ale zároveň obrací o pomoc na ostatní země EU.

„Německo je země, která je ochotna přijmout lidi, ale uprchlíci mohou být přijímáni ve všech zemích Evropské unie tak, aby našli útočiště před občanskou válkou a pronásledováním,“ řekla kancléřka. Země visegrádské čtyřky (V4), kam patří i Česká republika a Slovensko, ale systém kvót odmítají. K větší solidaritě proto vyzval svou vládu také slovenský prezident Andrej Kiska. Podle něho přijetí několika stovek či tisíc uprchlíků by nepředstavovalo pro Slovensko žádné bezpečnostní či kulturní riziko.

Evropská komise má ve středu přijít s plánem na přerozdělení dodatečných 120 tisíc žadatelů o azyl, kteří jsou v současnosti v Maďarsku, Řecku a Itálii, do zbytku zemí v takzvaném schengenském prostoru. Už předtím vymezila kvóty pro 40 tisíc osob.

Jana Havligerová: Jednoduché recepty nepomáhají