Merkelová: USA jsou pro nás i přes aféry nejvýznamnější partner

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Spojené státy i přes špionážní aféry z poslední doby zůstávají nejvýznamnějším spojencem Německa. Na tiskové konferenci v Berlíně to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Podotkla však, že mezi Berlínem a Washingtonem panují velké rozdíly v pohledu na ochranu osobních údajů.

Merkelová uvedla, že špionážní aféry poškodily důvěru mezi USA a Německem. Loni vyšlo najevo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i mobilní telefon Merkelové. Během posledního měsíce pak byli v Německu odhaleni dva údajní agenti provádějící špionáž pro USA a německá vláda kvůli tomu vypověděla šéfa amerických rozvědek v zemi.

Šéf amerických tajných služeb v Německu již podle agentury DPA s odvoláním na list Süddeutsche Zeitung navíc ve čtvrtek opustil Německo.Berlín vyzval amerického představitele k odjezdu již minulý týden - německá vláda tak reagovala na kauzu dvou údajných špionů pracujících pro Spojené státy.

„Důvěru jde obnovit jedině pomocí rozhovorů,“ řekla dnes Merkelová s tím, že její vláda bude o takové rozhovory usilovat. Zároveň ale zdůraznila, že USA zůstávají pro Německo nejdůležitější partner. „Věřím, že je to vzájemné,“ řekla kancléřka.

Merkelová nicméně připustila, že mezi Berlínem a Washingtonem panuje rozdílný přístup v ochraně osobních údajů a že se na tom nemusí v krátkodobém horizontu mnoho změnit. „Máme rozdílný názor na to, v jaké míře se mají využívat nástroje potřebné pro zajištění národní bezpečnosti a do jaké míry mohou ochranu osobních údajů narušit,“ řekla kancléřka.