Merkelová už není nejoblíbenější. Sesadila ji socialistka Kraftová

Hannelore Kraftová, Sigmar Gabriel

Hannelore Kraftová, Sigmar Gabriel Zdroj: ctk

Bouři v eurozóně i domácím přehmatům navzdory, německá kancléřka Angela Merkelová v očích Němců byla dlouhou dobu nejpopulárnějším politikem. Nyní ji předstihla regionální premiérka spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, sociální demokratka Hannelore Kraftová.

Na politickém barometru televizní stanice ZDF, který má stupnici od mínus pěti do plus pěti bodů, získala Kraftová 1,7 bodů, o vlas více, než kancléřka Merkelová. Kraftová, která nedávno zvítězila v zemských volbách v Severním Porýní, si získala sympatie Němců svým lidovým vystupováním.

Merkelové může být útěchou snad jen to, že Kraftová komentovala výsledek s tím, že se do Berlína nechystá a nehodlá tedy šéfce CDU konkurovat v celonárodních volbách. Ty Německo čekají už za rok.

O třetí místo v průzkumu se dělí tři muži; dva celostátní sociálnědemokratičtí lídři Peer Steinbrueck a Frank-Walter Steinmeier, a ministr financí Wolfgang Schaeuble, jehož tvrdý přístup k řešení evropské krize mu vynesl respekt u Němců, kteří jen neradi posílají další peníze zadluženému Řecku.

Merkelová je stále velmi populární, i když podpora jejích Křesťanských demokratů v posledních měsících klesá. Vládní strana v regionálních volbách ztratila dva zemské parlamenty, jedním z nich byl i ten v Düsseldorfu, kde vyhráli sociální demokraté (SPD).

CDU by nyní volilo 34 procent, SPD 32 procent. Zelení, potenciální koaliční partner sociálních demokratů, by získali 13 procent. Merkelové koaliční partner Svobodní demokraté (FDP) by získali jen 5 procent. Takové rozložení sil by znamenalo konec osmileté vlády kancléřky Merkelové a nástup levice.