MERS zabil v Koreji už devět lidí, prezidentka ruší cestu do USA

Jižní Korea, MERS

Jižní Korea, MERS Zdroj: ctk

Koronaviru MERS v Jižní Koreji už podlehlo devět lidí. Tamní ministerstvo zdravotnictví také sdělilo, že se objevilo 13 nových případů nákazy, a celkový počet infikovaných lidí se tak zvýšil na 108. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje kvůli krizi odložila návštěvu Spojených států plánovanou na příští týden.

Všichni, kdo na MERS zemřeli, trpěli před pozitivním testováním na virus těžkými chorobami, dva poslední mrtví se léčili na rakovinu. Všech 13 nových případů infekce má původ v nemocnicích, uvedlo ministerstvo. Jihokorejské úřady kvůli MERS uzavřely více než 2400 škol a v karanténě je nyní téměř 3500 lidí, sdělil úřad podle agentury Reuters.

Prezidentský úřad dnes oznámil, že Pak Kun-hje se v příštích dnech chce plně zaměřit na řízení snah o zastavení nákazy. Ruší tak návštěvu Washingtonu plánovanou na úterý 16. června, kdy ji měl v Bílém domě přijmout americký prezident Barack Obama. Úřad uvedl, že příští týden bude pro zvládnutí krize „přelomový“.

Nejvíce zasažená země mimo oblast Blízkého východu

Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba objevila poprvé v roce 2012. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS. Lékařům trvalo několik dní, než se jim u něj podařilo určit správnou diagnózu.

V úterý zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO) v Jižní Koreji misi, jejímž cílem je analyzovat průběh nákazy a zhodnotit reakci tamních úřadů na ni. Organizace zatím nevydala doporučení ohledně omezení cest do země nebo obchodu s ní.

Okolní státy už nedoporučily cestování do Jižní Koreje

Některé asijské státy už ale cestovaní do Jižní Koreje nedoporučily nebo posílily kontroly cestujících přicházejících z této země. Dvě největší tchajwanské letecké společnosti dočasně omezily počet letů do Jižní Koreje o téměř polovinu. Podle expertů bude klíčových příštích několik dní. V nich se ukáže, zda opožděné kroky úřadů epidemii zastavily, uvedla agentura AP. Jihokorejské úřady byly kritizovány za pomalou reakci na šíření nákazy v prvních dnech.

Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich 448. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie. Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle WHO podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.

Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Jižní Korea oznámila šestou oběť koronaviru MERS

V Saúdské Arábii prudce přibylo případů úmrtí na MERS