Michal Horáček o výsledku řeckého referenda: Zvolili si hanbu

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: e15

Hudební skladatel, textař a podnikatel Michal Horáček na sociální síti ostře zkritizoval nedělní výsledek řeckého referenda, v němž balkánská země odmítla požadavky věřitelů na hospodářské reformy. Ačkoli sám byznysmen tvrdí, že se nepovažuje za znalce řecké krize, soudí, že volba řeckého lidu odporuje základním pravidlům etiky a žene zemi do obtížné situace.

„To, co si Řekové vybrali, může a bude mít všelijaké následky. Ale pro mě to něco znamená už teď: zvolili si nedůstojnost, holou hanbu,“ zahřímal Horáček na facebooku. Podle něho mnoho Řeků v referendu spojilo své „Ne“ s hrdostí a důstojností, ve skutečnosti je tomu podle Horáčka právě naopak.

„Co je hrdého na tom, nedostát svým svobodně přijatým závazkům? Co důstojného na nedodržení vlastních slibů? Za hrdé považuji, a tak mě to doma odmala učili, dluhy, ať už finanční nebo jiné, prostě zaplatit,“ dodal Horáček na sociální síti. Umělec svým příspěvkem rozpoutal rozsáhlou diskusi, do které postupně vstoupili i další známé osobnosti.

„Politické komentáře vám příliš nejdou. Ono je třeba se podívat na pozadí celé záležitosti s půjčkami. Ono je něco jiného půjčit peníze s tím, že bude dlužník něčím ručit, budu mít nějakou záruku, že se mi vrátí. V případě Řecka to nikdy neplatilo,“ kontroval například herec Pavel Přeučil.

Podle Horáčka jsou navíc podmínky nespláceného řeckého dluhu nastaveny přijatelně. „Řecký dluh je úročen 3,5 procenty ročně a 53 procent už bylo Řekům umazáno. Znáte ve svém okolí někoho, kdo má jako dlužník tak fantastické podmínky,“ pokládá Horáček otázku do pléna.