Migranti objevují novou cestu do Evropy. Přes Chorvatsko

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: CTK

Chorvatský premiér Zoran Milanović sdělil, že v noci na dnešek přišlo ze Srbska do Chorvatska 150 migrantů, a slíbil jim volný průchod do západní Evropy. Agentury předtím informovaly, že k srbsko-chorvatské hranici ráno přijely první autobusy s běženci, kteří hned zamířili přes kukuřičné pole do Chorvatska.

Poté, co Maďarsko v úterý fakticky uzavřelo jižní hranici se Srbskem, se očekává, že uprchlíci změní svou trasu do západní Evropy přes Chorvatsko a Slovinsko.

„Chorvatsko je plně připraveno tyto lidi přijmout nebo jim ukázat cestu tam, kam chtějí jít, což je zjevně Německo nebo skandinávské země,“ řekl dnes Milanović v parlamentu. „Bude jim umožněno projít přes chorvatské území a pomůžeme jim. Připravujeme se na tuto možnost,“ dodal.

Svolejme bezpečnostní radu

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová je však vývojem znepokojená a podle deníku Večernji list navrhla premiérovi svolání Rady pro národní bezpečnost buď na pátek, nebo na úterý příštího týdne. Je to podle ní nutné kvůli přívalu migrantů, který zřejmě ještě potrvá dlouho, a jeho „společenským, ekonomickým i bezpečnostním dopadům“.

Prezidentka se také obává, že vzhledem k různým omezujícím opatřením a zpřísněným kontrolám na hranicích států schengenského prostoru volného pohybu se migrační vlna přenese na Chorvatsko.

Agentura AFP ráno napsala, že na autobusové nádraží v srbském městě Šid u hranic s Chorvatskem dorazil kolem půl páté po celonoční jízdě první autobus se skupinou 30 až 40 migrantů. Vyjel z jihosrbského Preševa, které leží u hranic Makedonie, z níž uprchlíci do Srbska přicházejí.

Město Šid na srbsko-chorvatské hranici

Agentura Tanjug později informovala, že další autobus už vysadil běžence asi kilometr od chorvatské hranice v blízkosti přechodu Tovarnik. Podle srbských médií z Preševa vyjely další autobusy, které změnily cílové stanice u maďarských hranic a nyní místo toho vezou migranty do Šidu.

Maďarsko v noci na úterý fakticky uzavřelo hranice se Srbskem. Již dříve na nich postavilo plot s žiletkovým drátem a v úterý zavedlo zpřísněná opatření proti ilegálním přechodům hranic, včetně tvrdších trestů za převádění. Maďarská vláda v úterý také vyhlásila ve dvou jižních oblastech přiléhajících k srbským hranicím krizovou situaci, což umožňuje i případné nasazení armády.

Ministr má plán

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić v úterý v této souvislosti řekl, že jeho vláda má připravený plán pro možný příchod velkého počtu uprchlíků. Podrobnosti ale nesdělil. „V této chvíli máme připravený mimořádný plán, ale není třeba nikoho zatěžovat podrobnostmi. Je připravený a jestliže to bude nutné, bude velice rychle aktivován,“ prohlásil Ostojić.

Kameraman agentury Reuters informoval, že viděl asi stovku uprchlíků, kteří se vydali kukuřičným polem u Šidu k chorvatské hranici. Většina přijela autobusem z Preševa. Další běženci prý ale nasedli do taxíků. Chorvatská policie posléze sdělila, že běžence přicházející ze Srbska registruje a bude je převážet do přijímacího tábora u Záhřebu.