Ministerstvo: Zvažte kvůli MERS cesty do Koreje

Korea, MERS

Korea, MERS Zdroj: ctk

Lidé by kvůli riziku nakažení nebezpečným koronavirem MERS měli zvážit nutnost případné cesty do Jižní Koreje nebo na Arabský poloostrov. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Žádné bezprostřední nebezpečí ale českým občanům zatím nehrozí.

Jižní Korea dnes nahlásila sedm nových případů nakažení koronavirem MERS. V zemi se nakazilo již 145 lidí, 14 jich zemřelo. Mezi mrtvými jsou převážně starší pacienti nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. V sobotu se podezření na onemocnění MERS objevilo u 38letého Jihokorejce na Slovensku. Lékaři poslali jeho vzorky na testy do laboratoře v Praze.

„Epidemiologickou situaci velmi pečlivě sledujeme, českým občanům zatím žádné přímé nebezpečí nehrozí. U cestujících ze zasažených oblastí to ale stoprocentně vyloučit nelze. Proto musí cestující z rizikových zón pečlivě sledovat změny ve svém zdravotním stavu. V případě, že by vývoj situace eskaloval, jsme připraveni okamžitě aktivovat všechna epidemiologická opatření,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Epidemiologickou situaci velmi pečlivě sledujeme

Od roku 2012 je hlášen výskyt infekce ze zhruba 25 zemí světa u více než 1300 lidí, z nichž téměř 500 na následky onemocnění zemřelo. Naprostá většina případů je evidována na Arabském poloostrově, nejvíce v Saúdské Arábii. Zdroje nákazy nejsou prokázány, vir je ale přenosný na člověka ze zvířat, přenášet by ho mohli například velbloudi. „Proto je třeba důsledně dodržovat základní hygienická pravidla a vyhnout se kontaktu se zvířaty, což platí zejména pro návštěvy velbloudích farem,“ uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Pokud se do dvou týdnů po návštěvě některé z rizikových zemí objeví u člověka horečka vyšší než 38 stupňů, dechové obtíže, kašel nebo průjem, je potřeba vyloučit, že jde o MERS. Na palubě letadla by člověk měl své případné potíže nahlásit palubnímu personálu, na letišti je pak potřeba vyhledat letištní zdravotní službu. Pokud člověk příznaky zjistil až doma, měl by telefonicky kontaktovat svého lékaře, uvedlo ministerstvo.

Korea hlásí sedm nových případů viru MERS, celkově jich je 145
Jižní Korea dnes nahlásila sedm nových případů nakažení nebezpečným koronavirem MERS. Celkem se v zemi nakazilo již 145 osob a podle dnešní zprávy ministerstva zdravotnictví zemřel 15. pacient. Mezi mrtvými jsou převážně starší lidé nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. Jedna ze soulských nemocnic zavřela většinu svých oddělení, protože byla označena za hlavní zdroj nákazy.

Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle WHO podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS. Virus vyvolává těžký zánět plic spojený s akutní poruchou dýchání.