Ministři EU chtějí zamezit neplacení daní z hybridních úvěrů

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes dohodli na změně evropských daňových pravidel tak, aby zamezili jednomu ze způsobů, kterým se firmy v EU vyhýbají placení daní. Návrh Evropské komise, který směřuje proti zneužívání takzvaných hybridních úvěrů, dlouho odmítaly Lucembursko a Malta.

V centru pozornosti komise se ocitly plány firem, které využívají takzvané hybridní úvěry. Ty jsou v různých zemích definovány buď jako úvěr nebo jako majetkový podíl, proto jsou také různým způsobem zdaněny.

Nově by už z daňových výjimek firmy profitovat neměly - pokud se na takový úvěr uplatní odpočet v členské zemi, kde působí dceřiná společnost, pak bude muset být zdaněn podle pravidel státu, ve kterém sídlí její mateřská firma. „Je to jasný krok kupředu v boji proti daňovým únikům,“ poznamenal na tiskové konferenci řecký ministr financí Gikas Charduvelis.

Státy změnily názor

Ministři financí osmadvacítky dnes proto souhlasili se změnou směrnice o systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých zemí unie. Protože se návrh týkal daní, musela na něm být jednomyslná shoda. S novelou měly dlouho problém malé členské státy Lucembursko a Malta, které tradičně lákají zahraniční firmy na své nízké zdanění.

Změna by měla podpořit daňové zisky členských zemí EU a „srovnat hřiště“ mezi firmami s dceřinými podniky působícími v různých státech a těmi, které mají své „dcery“ ve stejné zemi.

Británie: Pracujeme na podnikatelském ráji