Ministři se dohodli na pokračování Transpacifického partnerství bez účasti Spojených států

Prezidenti Trump a Putin

Prezidenti Trump a Putin Zdroj: Reuters

Prezidenti Trump a Putin
Prezidenti Trump a Putin
3
Fotogalerie

Ministři obchodu 11 zemí z oblasti Asie a Pacifiku se dnes dohodli, že budou pokračovat v jednání o dohodě o volném obchodu nazývané Transpacifické partnerství (TPP) bez Spojených států. Z dohody vypustí některé body původní smlouvy požadované hlavně USA a dohodu přejmenují. Smlouva o vzájemném volném obchodu byla ohrožena poté, co se z ní letos Spojené státy stáhly.

Ministři jedenáctky se sešli na okraj summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se koná ve vietnamském přístavu Danang. V prohlášení vydaném v dnešních časných ranních hodinách sdělili, že bylo dosaženo shody na "stěžejních prvcích" smlouvy. Detaily dohody budou vypracované později.

Smlouva bude nově označovaná zkratkou CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tedy Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifickém partnerství).

Japonský ministr hospodářství Tošimicu Motegi uvedl, že z původního dokumentu bylo vypuštěno 20 sporných ustanovení, převážně prosazených Spojenými státy. Ta se mimo jiné týkala ochrany duševního vlastnictví. Kanadský premiér Justin Trudeau novinářům řekl, že nyní bude potřeba jednat hlavně o bodech týkajících se ochrany životního prostředí, pracovního práva, rovnosti pohlaví či automobilového průmyslu.

Plán měl být původně schválen již v pátek, mezi účastnickými zeměmi ale panovaly blíže neupřesněné rozpory.

O pokračování dohody usiluje hlavně Japonsko, částečně kvůli omezení rostoucího vlivu Číny v Asii. Cílem dohody je zrušení cel u průmyslových a zemědělských produktů mezi členskými zeměmi, jejichž obchod loni dosáhl 356 miliardy USD (7,8 bilionu Kč). Mezi členské země, které se účastní nové CPTPP, patří Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam.

Motegi také vyjádřil naději, že pokrok v jednání mezi účastnickými státy přispěje k tomu, aby se k dohodě vrátily také Spojené státy.

Příkaz o odstoupení USA od Transpacifické smlouvy (TPP) podepsal v lednu americký prezident Donald Trump. Smlouvu uzavřela předchozí americká administrativa prezidenta Baracka Obamy, ale Kongres USA ji neratifikoval.

Trump v pátek na summitu řekl, že mnohostranné dohody "svazují jeho zemi ruce" a nutí ji "vzdát se své suverenity". Americký prezident prohlásil, že preferuje bilaterální dohody, které jsou založené na vzájemném respektu a znamenají zisk pro obě strany. Zdůraznil také, že Spojené státy již nebudou tolerovat nepoctivé obchodní praktiky a nenechají se v obchodních vztazích dále zneužívat.