Trump utužoval vztah s Čínou, země podepsaly smlouvy za miliardy

Návštěva americké ho prezidenta Donalda Trumpa v Číně se nesla v překvapivě smířlivém duchu a na čínského vůdce Si Ťin-pchinga pěl Trump slova chvály.

Spojené státy budou respektovat politiku jedné Číny. To je jeden z hlavních vzkazů, které americký prezident Donald Trump přivezl na oficiální návštěvu Číny, která je součástí jeho dvanáctidenního turné po Asii. Snažil se tak definitivně vyřešit situaci z přelomu roku, kdy například v rozhovoru pro The Wall Street Journal politiku jedné Číny zpochybnil. Pobouření v Číně také vyvolal, když v prosinci přijal telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení.

Americký prezident také vyzdvihl nedávné snahy Si Ťin-pchinga o omezení obchodu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Vyzval také všechny strany, aby se spojily a zastavily zbrojení a financování severokorejské- ho režimu. „Čína může tento problém snadno a rychle vyřešit,“ prohlásil Trump. Dříve přitom kritizoval Čínu jako hlavního ekonomického podporovatele KLDR a obviňoval ji za nedostatečný tlak, který země vyvíjela na Severní Koreu.

Čínský prezident poté prohlásil, že obě strany budou nadále pracovat na plném uplatnění sankcí OSN a trvalém míru na Korejském poloostrově. Zopakoval, že Čína bude nadále usilovat o denuklearizaci Korejského poloostrova. „Jsme odhodláni dosáhnout řešení této otázky prostřednictvím dialogu,“ řekl Si.

Šéf Bílého domu při čtvrteční oficiální tiskové konferenci mimo jiné označil čínské obchodní praktiky za nekalé, kvůli kterým americké společnosti přicházejí ročně až o 300 miliard dolarů. Rychle ale dodal, že neviní Peking z využití těchto obchodních výhod ve svůj prospěch. Za viníky této situace označil předchozí americké vlády, které tuto situaci umožnily. Si Ťin-pching reagoval slovy, že Čína bude v budoucnu otevřenější a transparentnější pro zahraniční společnosti.

Smlouvy za 250 miliard dolarů
 Firmy z USA a Číny podepsaly v posledních dvou dnech během Trumpovy návštěvy v Číně obchodní smlouvy za více než 250 miliard dolarů (5,5 bilionu korun). Na tiskové konferenci to oznámil čínský ministr obchodu Čung Šan. „Je to skutečný zázrak,“ řekl k dohodám čínský ministr. Ne všechny smlouvy jsou ale závazné, upozorňují agentury. Některé jsou pouze rámcovými dohodami nebo předběžným prohlášením záměru. Jsou mezi nimi dohody o prodeji čipů, motorů pro letadla či automobilových součástek z USA, ale také smlouvy o spolupráci při těžbě plynu. Jejich cílem je potlačit stížnosti ze zahraničí na čínskou obchodní politiku. (ČTK)