Mír za peníze? Palestinský vůdce Abbás slíbil klid zbraní do konce roku 2015

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás Zdroj: ctk

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás slíbil, že nejméně do konce příštího roku nevyvolají Palestinci konflikt s Izraelem. Abbásova slova jsou podle izraelského tisku míněna zejména jako záruka pro dárcovské země, které se chtějí podílet na obnově Pásma Gazy, zničeného v letních bojích.

Nejvyšší člen palestinského vedení se ke klidu s Izraelem zavázal před americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, který jednal s palestinskými podnikateli. „Kerry se mě ptal, jak dlouho ten klid (zbraní) potrvá. Řekl jsem, že nejsem jasnovidec, ale že nejméně do konce příštího roku zde žádný konflikt nebude. Pracuji na tom, abych zajistil klid navždy,“ sdělil podle listu Haarec Abbás.

Pásmo Gazy utrpělo značné škody za letních bojů, při nichž přišlo o život více než 2000 Palestinců a 70 Izraelců. Silně poničeno je na 20 tisíc budov, zasažena byla důležitá infrastruktura. Odhaduje se, že obnova si vyžádá několik let.

Asi padesátka dárců z celého světa na konferenci v Káhiře minulý týden přislíbila na obnovu palestinského Pásma Gazy 5,4 miliardy dolarů (116,1 miliardy korun).