Mírný optimismus: MMF zvýšil odhad globálního růstu

MMF

MMF Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,5 procenta. V předchozí prognóze ze začátku roku počítal s růstem o 3,3 procenta. "Zatímco v roce 2011 zaznamenaly globální vyhlídky tvrdou ránu, nyní se opět zlepšují,“ uvedl fond v pololetní zprávě World Economic Outlook. Zároveň poznamenal, že další krize v eurozóně stále není vyloučená a růst nejsilnějších ekonomik světa bude dál velmi křehký. Letošní výhled Česka fond výrazně zhoršil.

Loni světová ekonomika rostla o 3,9 procenta. Zatímco v prvních třech loňských čtvrtletích byl růst ještě docela silný ve většině vyspělých zemí, závěr roku přinesl prudké zhoršení. Teď se zas trochu optimismu se vrátilo, poznamenal ke globálnímu výhledu Mezinárodní měnový fond.

„S ústupem krize v eurozóně a některými dobrými zprávami z americké ekonomiky se navrátil mírný optimismus,“ uvedl ke zprávě hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. „I při absenci další evropské krize však většina vyspělých ekonomik pociťuje významné brzdy růstu. Rizika krize jsou přitom stále živá,“ dodal.

Nad dvouprocentní růst HDP se mají letos vrátit Spojené státy, dosud fond čekal expanzi jen 1,8 procenta. Příští rok se má tempo růstu dokonce ještě zrychlit.

Eurozóna se útlumu nevyhne, bude ale podle nové prognózy o trochu mělčí, než fond čekal dříve. Čeká ho ve výši 0,3 procenta, na začátku roku prognózoval pokles o 0,5 procenta.

Růst HDP ve vybraných zemích světa(v procentech)

Růst HDP ve vybraných zemích světaRůst HDP ve vybraných zemích světa | MMF(v závorkách předchozí odhad z ledna 2012)

Pozornost se aktuálně v Evropě soustředí hlavně na ekonomický vývoj v Itálii a Španělsku. Problémy těchto zemí by mohly opět rozpoutat paniku na finančních trzích. Italská ekonomika podle MMF zaznamená propad letos i příští rok, zatímco Španělsko by už příští rok mohlo dosáhnout alespoň minimálního růstu. Letošní výhled Španělska ale fond zhoršil o dvě desetiny procentního bodu – klesnout má tamní ekonomika o 1,8 procenta.

Čtěte také:

Panika se vrací. Začíná druhé kolo dluhové krize?

Soros: Evropští politici manévrují ekonomiku dál špatným směrem

Pokud by krize v eurozóně opět vzplála, mohlo by to podle zprávy vést k rozsáhlým výprodejům na trzích rizikových aktiv a tempo růstu eurozóny by spadlo o 3,5 procentního bodu, tedy hluboko do záporného pásma. Celý svět by na to doplatil snížením tempa růstu o dva procentní body. MMF rovněž odhadl, že zdražení ropy o 50 procent by snížilo výkon globální ekonomiky o 1,25 procentního bodu.

„Světová ekonomika se nachází v období stísněného bezvětří. Vládne pocit, že situace by se mohla opět velmi zhoršit,“ řekl Blanchard.

Letošní výhled tuzemského růstu MMF zhoršil na 0,1 procenta

Fond mírně zlepšil letošní prognózu pro Německo a Francii. Poměrně optimisticky fond hodnotí i vyhlídky střední a východní Evropy. O zrychlení tempa růstu regionu se mají zasloužit hlavně Polsko a pobaltské země.

Česko pozitivní směr regionu nekopíruje – fond odhad růstu tuzemské ekonomiky na letošní rok výrazně snížil - na 0,1 procenta. Až dosud předpokládal, že růst se bude pohybovat kolem 1,8 procenta.

Hůř si proti původním odhadům povede i Slovensko, ve srovnání s Českou republikou na tom ale pořád bude znatelně lépe. Odhad růstu slovenské ekonomiky měnový fond snížil na 2,4 procenta z dosud uváděných 3,3 procenta.

Odhad vývoje HDP(v procentech)

Odhad vývoje HDPOdhad vývoje HDP | MMF*prognóza

Slabší poptávka v Evropě zpomalí růst spotřebitelských cen, který bude zpomalovat i během příštího roku. Naopak nezaměstnanost by se měla stabilizovat kolem letošních hodnot.

Globálním tahounem hospodářského růstu bude jako dosud Čína spolu s Ruskem a Latinskou Amerikou.