Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou selhaly. Na vině je Hamas

Izrael

Izrael Zdroj: E15

Izrael zastavil mírové rozhovory s Palestinci. Reaguje tak na středeční smírčí dohodu mezi palestinskými stranami, mezi nimiž je i radikální Hamas, jehož politikou je zničení Izraele. Na zastavení rozhovorů se na dnešní schůzce dohodl izraelský bezpečnostní kabinet.

USA loni v létě zprostředkovaly nové rozhovory s tím, že do 29. dubna by z nich měla vzejít rámcová dohoda o hlavních bodech k dalšímu projednání. Přestože se v záležitosti výrazně angažoval šéf americké diplomacie John Kerry, vztahy mezi oběma stranami se blíží bodu mrazu, jak potvrdil včerejší raketový útok z Gazy.

Vyjednávači se před fiaskem snažili dosáhnout posunu ve čtvrtek večer. „Propast mezi oběma stranami je stále široká,“ citovala ale média zdroje blízké palestinské delegaci. V Jeruzalémě navíc roste napětí mezi skupinami obyvatel.

Obě strany se vzájemně obviňují z nulového pokroku. Palestinci kritizují pokračující výstavbu židovských osad na území jejich budoucího státu. Poukazují také na nedodržení harmonogramu propuštění jejich vězňů.

Žádost o ženevké konvence

Izraeli vadí, že ho samospráva nechce uznat jako židovský stát. Podle mnohých názorů jde o jednu z největších překážek dialogu, protože neexistuje záruka, že budoucí Palestina se nepokusí Izrael zničit. Izrael také vytýká samosprávě, že ho při pokusu o dosažení státnosti obchází a snaží se získat legitimitu prostřednictvím členství v mezinárodních organizacích a podobných aktivit.

Posledním takovým krokem byla žádost o zapojení do patnácti mezinárodních organizací nebo úmluv, včetně ženevských konvencí. Pro židovský stát je to citlivá záležitost, protože ho druhá strana konfliktu opakovaně obviňuje z porušování čtvrté konvence o ochraně civilních osob za války.