Mladí lékaři v anglických nemocnicích hrozí dalšími stávkami

Pracovnice britského zdravotnictví ve stávce

Pracovnice britského zdravotnictví ve stávce Zdroj: ctk/ap

V Británii skončila osmačtyřicetihodinová stávka tisíců mladých lékařů, kteří ale s ohledem na neústupnost tamní vlády ihned pohrozili dalšími a tvrdšími protesty. List Daily Mail napsal, že v anglických nemocnicích stávka proti změnám pracovních podmínek ochromila od středy harmonogram plánovaných operací, zrušeny jich byly tisíce. Pohotovostní službu ale protest nenarušil.

Začínající lékaři protestují proti nové pracovní smlouvě, která má podle vlády platit od srpna a která podle lékařů znamená snížení platů a zhoršení pracovních podmínek. Jednalo se o třetí podobný protest od začátku roku. Se započtením jednodenních stávek v lednu a v únoru si protestní akce vyžádaly zrušení asi 20 tisíc operací. Vedle zrušených operací a zákroků protesty vždy vedly k narušení mnoha vyšetření či lékařských konzultací.

Mladí lékaři hodlají vyhlásit další dvě 48hodinové stávky v dubnu. Jejich odbory dnes pohrozily, že protesty by se v budoucnosti mohly nově týkat i pohotovostních služeb. „Budeme pokračovat v eskalaci protestů, dokud nás vláda nevyslyší,“ prohlásila podle Daily Mail jedna ze zástupkyň mladých lékařů Bea Bakshiová.

Sporné finanční a pracovní podmínky se týkají 55 tisíc doktorů před atestací, kteří tvoří třetinu lékařů ve veřejném zdravotnictví. Požadavky a stávky mladých lékařů podle nedávného průzkumu podporuje 65 procent dotázaných občanů.