MMF: Nezaměstnanost mladých v EU může řešit vyšší růst a reformy

práce, student

práce, student Zdroj: Mlada fronta

Vyšší ekonomický růst a reformy pracovního trhu mohou zmírnit nezaměstnanost mezi mladými, která již delší dobu trápí některé evropské země. Ve zprávě věnované této problematice to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle něj by nezaměstnanost mohlo zmírnit například snížení nákladů, které mají firmy s přijímáním nových pracovníků.

Pokles ekonomického růstu, který v eurozóně způsobila finanční krize, se tvrdě podepsal na zaměstnanosti mezi evropskou mládeží. V některých zemích přesáhla letos v září míra nezaměstnanosti mezi mladými 50 procent. Situace stále není dobrá v nejzranitelnějších státech eurozóny, kde mají v současnosti zaměstnání jen čtyři z deseti ekonomicky činných ve věku od 15 do 24 let.

Řešení podle MMF spočívá v oživení ekonomického růstu. Jen toto ale nestačí, a to hlavně v těch zemích, kde byla nezaměstnanost mezi mladými vysoká už před krizí. Pomoci by podle měnového fondu mohla i řada reforem pracovního trhu. Poptávku po pracovní síle, a potažmo i zaměstnanost, by mohlo podpořit i snížení výdajů firem na přijímání nových kolegů.

MMF v této souvislosti zmiňuje možnost stanovení minimálních mezd, které by zohledňovaly výši ostatních mezd v dané zemi. Za tyto minimální mzdy budou pravděpodobně zaměstnáni mladí lidé, kteří jinak zřejmě budou z trhu vytlačeni, když budou dostávat relativně vysoký plat ve srovnání s tím, který se vyplácí zbytku pracovní síly.

V EU je téměř 27 milionů nezaměstnaných