MMF pomůže odvrátit ukrajinský bankrot, půjčí 17,5 miliardy dolarů

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu schválila dohodnutý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů (přes 450 miliard Kč). Oznámila to ředitelka fondu Christine Lagardeová. MMF se na čtyřletém programu dohodl s Kyjevem v únoru. Celkem by Ukrajina měla během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů.

Ukrajina je na pokraji státního bankrotu. Tamní ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Nový úvěrový program zahrnuje okamžitou platbu ve výši pěti miliard dolarů na podporu ukrajinského rozpočtu. Program podle Lagardeové podpoří okamžitou stabilizaci ukrajinské ekonomiky i rozsáhlé reformy směřující k obnově hospodářského růstu ve střednědobém horizontu.

„Program je ambiciózní a zahrnuje rizika, která pramení zejména z konfliktu na východě země. Povzbuzuje mě, že příměří dohodnuté minulý měsíc v Minsku se prozatím podle všeho převážně dodržuje. Doufám, že bude možné zabránit dalším ztrátám na životech,“ uvedla Lagardeová. „Ukrajinské úřady nadále prokazují velké odhodlání k reformám. Udržely si rozpočtovou disciplínu za velmi obtížných podmínek,“ upozornila.

„Většinu z prostředků chceme poskytnout v prvním roce programu. Za prvních 12 měsíců hodláme uvolnit deset miliard dolarů (260 miliard Kč),“ řekla šéfka MMF večer na tiskové konferenci v Berlíně. V dalším roce měnový fond zhodnotí využití prostředků. „Ukrajina ale dosud přijala všechna opatření, která jsme očekávali a která jsme po ní požadovali,“ uvedla Lagardeová.

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková už před večerním prohlášením šéfky MMF vyjádřila přesvědčení, že Kyjev v první fázi obdrží pět miliard dolarů (130 miliard Kč).