MMF: Skotská nezávislost může zahýbat se stabilitou trhů

Hlavní stoupenec nezávislosti Skotska Alex Salmond

Hlavní stoupenec nezávislosti Skotska Alex Salmond Zdroj: CTK/AP

Pokud se Skotsko příští týden rozhodne pro nezávislost na Británii, mohlo by to krátkodobě vyvolat negativní reakci na finančních trzích. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Trhy by prý k poklesu mohla přimět nejistota ohledně budoucích ekonomických kroků skotských činitelů.

„Hlavním okamžitým následkem pravděpodobně bude nejistota ohledně přechodu na potenciálně nové a odlišné měnové, finanční a fiskální systémy ve Skotsku,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí MMF Bill Murray. Dlouhodobé následky budou záviset na rozhodnutích, která padnou během tohoto přechodného období, sdělil bez dalších podrobností.

Skotové budou o své nezávislosti hlasovat v referendu za týden. Rostoucí podpora kampaně pro nezávislé Skotsko vyvolává strach v londýnské City, podkopala tento týden britskou libru a vyvolala obavy z odlivu kapitálu z Británie.

Přesunem svých centrál nebo odpovídajících činností z nezávislého Skotska do Anglie již pohrozily některé významné banky působící na skotském trhu v čele s bankovním domem Royal Bank of Scotland.

Skoti můžou