MMF: Zpomalení v Rusku dopadne na Kavkaz a Asii

Výrobní linka Lady Kaliny

Výrobní linka Lady Kaliny Zdroj: Trubin Valera, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ekonomický růst zemí na Kavkaze a ve Střední Asii letos a příští rok zeslábne. Důvodem bude zpomalení v Rusku, které je jejich hlavním obchodním partnerem a zdrojem investic. Region zahrnuje osm bývalých zemí Sovětského svazu a rozkládá se od Černého a Kaspického moře po Sibiř, Írán a Čínu.

V letošním a příštím roce má hrubý domácí produkt regionu podle nového výhledu Mezinárodního měnového fondu (MMF) vzrůst o 5,5 procenta, což je o 0,75 procenta méně, než čekal fond v květnu.

„Další prohlubování geopolitického napětí mezi Ruskem a Ukrajinou by mohlo mít výrazný dopad na region Kavkazu a Střední Asie, jak v krátkodobém, tak ve střednědobém horizontu,“ uvedl MMF.

Na ruskou ekonomiku má nyní negativní dopad pokles cen ropy, hlavního vývozního artiklu, a oslabení rublu vlivem sankcí západních zemí vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi. Ruská centrální banka očekává, že ruská ekonomika letos vzroste jen o 0,4 procenta. Ministr hospodářství Alexej Uljukajev minulý měsíc varoval, že pokud by ceny ropy zůstaly na současné úrovni, mohla by ruská ekonomika příští rok klesnout.

„Dlouhé období slabšího růstu dalších obchodních partnerů, zvláště Evropy nebo Číny, také ovlivňuje vnější poptávku,“ dodal MMF. „Domácí rizika pramení z odklonu od prorůstových strukturálních reforem, zejména v oblasti vládnutí a hospodářské soutěže.“

Ekonomové MMF rozdělují region na vývozce uhlovodíků, kam patří Ázerbájdžán, Kazachstán, Turkmenistán a Uzbekistán, a naopak na dovozce ropy a zemního plynu. Mezi ty patří Arménie, Gruzie, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Odhad růstu snížil fond u všech zemí, včetně největší země v regionu - Kazachstánu, napsala agentura Reuters.