Moody's zhoršila rating Řecka hlouběji do spekulativního pásma

bankomat u řecké banky

bankomat u řecké banky Zdroj: ctk/AP

Ratingová agentura Moody's jako poslední ze tří hlavních ratingových agentur snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka hlouběji do spekulativního pásma na známku Caa3 z Caa2. Podle agentury se pravděpodobnost, že Řecko získá pomoc od svých věřitelů, od předchozího hodnocení v dubnu snížila.

Bez podpory od mezinárodních věřitelů a bez hospodářských a fiskálních reforem potřebných pro získání této podpory a pro to, aby země dala své vlastní finance na udržitelnější úroveň, Řecko nebude v určitou chvíli schopné splácet své dluhopisy, uvedla agentura. Řecko se ve středu stalo první rozvinutou zemí, která přestala splácet svůj dluh u Mezinárodního měnového fondu.

Nervózní trhy

Obavy z odchodu Řecka z eurozóny vyvolaly nervozitu na finančních trzích. Členství Řecka v eurozóně je nadále nejisté. V zemi se v neděli chystá referendum, ve kterém by měli občané hlasovat, zda má vláda výměnou za zahraniční pomoc přijmout podmínky věřitelů, kteří požadují další úspory.

Moody's rovněž varovala před dalším snížením ratingu země, ke kterému by agentura s největší pravděpodobností přistoupla v případě negativního výsledku referenda, napsala agentura Reuters.

Podobný krok jako Moody's tento týden učinily také agentury Fitch a Standard & Poor's. U agentury S&P má Řecko nyní známku CCC-, což je hodnocení na stejné úrovni jako v případě Moody's. Fitch dala Řecku známku ještě o stupeň horší, a to CC.

Ukazatel pro investory

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako penzijní fondy.

Názory odjinud: Blíží se rozuzlení řeckého dramatu