Moskva a Damašek varují Obamu před útokem v Sýrii

Stíhačka F/A-18 Super Hornet

Stíhačka F/A-18 Super Hornet Zdroj: US Navy

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že americké nálety proti islamistům v Sýrii by bez souhlasu Damašku a mandátu OSN představovaly akt agrese. Výhrady projevila i Sýrie. O leteckých úderech proti radikálům z organizace Islámský stát hovořil v noci na čtvrtek americký prezident Barack Obama při vysvětlování své strategie, Moskva se však obává rovněž zásahu proti svému spojenci v Damašku. Británie účast na náletech nevyloučila.

„Prezident Barack Obama přímo zmínil možnost, že americké síly udeří na pozice Islámského státu v Sýrii bez souhlasu legitimní vlády této země. Takový krok - bez příslušného rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN - by se stal aktem agrese, hrubým porušením norem mezinárodního práva,“ prohlásil mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič.

Moskva je jedním z nejbližších spojenců režimu syrského prezidenta Bašára Asada, kterého neopustila ani během občanské války v Sýrii. V případě amerických náletů lze podle mluvčího předpokládat, že terčem by se stala i syrská vládní vojska, z čehož by mohly vyplynout „ty nejtěžší následky“ v podobě další eskalace konfliktu.

Za radikály prý může tolerantnost Washingtonu

„Spojené státy dlouho zavíraly oči nad počínáním radikálních živlů v Sýrii, protože předpokládaly, že je využijí ke svržení legitimní vlády v Damašku. Ale nakonec si uvědomily rozsah pohromy, která postihla prakticky celou oblast Blízkého východu,“ řekl Lukaševič o Obamově strategii.

Ještě horší je podle Moskvy to, že Washington „není schopen zřeknout se dvojího metru“ a „snaží se nahradit kolektivní boj s mezinárodním terorismem dvojsmyslnými manévry“. Spojené státy totiž na jedné straně pomáhají irácké vládě v boji proti islamistům, současně však Obama žádá Kongres o půl miliardy dolarů na podporu syrské opozice, která se „ve svém celku jen málo odlišuje od radikálů z Islámského státu“, dodal Lukaševič.

Americký ministr zahraničí John Kerry ruské výtky odmítl. „Pokud by to, co se děje na Ukrajině, nebylo tak vážné, skoro bychom se smáli tomu, že Rusko nastoluje otázku mezinárodního práva,“ reagoval šéf americké diplomacie během návštěvy Saúdské Arábie.

Signály z Londýna jsou nejasné

Britský ministr zahraničí Philip Hammond během návštěvy Berlína prohlásil, že se Londýn na vojenské intervenci v Sýrii podílet nebude. Podle televize SkyNews přitom ale premiér David Cameron s postojem Obamy projevil souhlas. Cameronův úřad k tomu doplnil, že šéf vlády případnou britskou vojenskou účast nevylučuje. Britská vláda ale nyní prý „není ve stádiu, aby o vojenské intervenci přijímala rozhodnutí“.

Syrský ministr pro usmíření Alí Hajdar upozornil, že jakoukoli americkou vojenskou akci v Sýrii by Damašek považoval za útok proti zemi. Hajdar po setkání s novým zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou ale neupřesnil, jak by na případný americký vojenský úder Damašek reagoval.

„Nemůžeme mluvit o syrské odpovědi dříve, než se útok uskuteční, a to závisí na povaze útoku,“ podotkl. „Je nutné se Sýrií spolupracovat a koordinovat akce a získat její souhlas k jakékoli aktivitě na jejím území, ať už vojenské či jiné povahy,“ dodal Hajdar. Prezident Obama vyloučil jakoukoli spolupráci se syrským režimem Bašára Asada, který Washington po diplomatickém uznání syrské neislamistické opozice označuje za nelegitimní.