Moskva popírá útoky na civilisty, Ankara ji viní ze smrti 50 lidí

Zasažená syrská nemocnice Lékařů bez hranic

Zasažená syrská nemocnice Lékařů bez hranic Zdroj: Lekari bez hranic

Kreml se včera ostře ohradil proti nařčení, že ruské letectvo v pondělí útočilo na nevojenské objekty v Sýrii. Během náletu, od něhož Rusové dávají ruce pryč, byly zasaženy dvě nemocnice a dvě školy v Azazu nedaleko tureckých hranic a nejméně dvě další nemocnice o něco jižněji. O život přišlo padesát lidí včetně dětí.

Jednu z nemocnic provozuje dobročinná organizace Lékaři bez hranic, jejíž členové vzdušný úder označili za cílený a úmyslný. Mluvčí Kremlu nařčení odmítl jako nepodložená, autoři podobných prohlášení podle něj nikdy nejsou schopni předložit sebemenší důkaz. Západní diplomaté nicméně shodně uvádějí, že na obou místech útočilo letectvo podporující syrského prezidenta Bašára Asada. Incident podle nich jasně splňuje kritéria válečného zločinu.

Pokud se bude Rusko i nadále chovat jako teroristická organizace, kvůli níž lidé prchají ze země, bude naše odezva extrémně rázná

O něco zdrženlivější byl nový francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault, podle nějž by nálety válečným zločinem „mohly být“. Dodal ale, že útoky na zdravotnická zařízení jsou nepřípustná a musí skončit.

Podstatně ostřejší tón zvolil turecký premiér Ahmet Davutoglu. “Pokud se bude Rusko i nadále chovat jako teroristická organizace, kvůli níž lidé prchají ze země, bude naše odezva extrémně rázná!“

Turecko žádá pozemní operaci

Turecko je do syrského konfliktu zataženo více, než je mu milé. Poblíž jeho hranic operují kurdské separatistické jednotky a ankarská vláda tlačí na západní koalici, aby se společnou pozemní operací pokusila vleklou válku ukončit.

Vývoj posledních dní nedává příliš naději na to, že se v zemi podaří vyjednat příměří, na němž se minulý pátek dohodli lídři zemí zapojených do syrského konfliktu. Pochyby o možnosti zjednat klid zbraní vyslovil i Asad, podle nějž lze jen těžko předpokládat, že zbraně složí všechny zúčastněné strany.