Moskva v reakci na kroky Londýna vyhostí 23 britských diplomatů

Moskva dnes oznámila vyhoštění 23 britských diplomatů, kteří mají na odjezd ze země týden. Ruské úřady zároveň odvolaly souhlas s fungováním britského generálního konzulátu v Petrohradu a nařídily zastavit v Rusku činnost britské organizace pro rozvoj kulturních vztahů - Britské rady. Jde o reciproční sankce následující poté, co Londýn mimo jiné vyhostil 23 ruských diplomatů.

Britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow byl dnes předvolán na ruské ministerstvo zahraničí, kde byl o ruských krocích informován. Obdržel nótu, podle níž svými kroky Moskva reaguje na postup Britů a na neopodstatněná obvinění vůči Rusku ze strany Londýna.

"Britská strana byla upozorněna, že Rusko si vyhrazuje právo přijmout další reciproční opatření v případě, že britská strana podnikne vůči Rusku další nepřátelské kroky," citovala agentura Interfax prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Britsko-ruská roztržka je důsledkem útoku na někdejšího agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Sergeje Skripala, jehož tento měsíc neznámý útočník v Anglii otrávil. Skripal i jeho dcera jsou v kritickém stavu v nemocnici a Londýn z akce obviňuje Moskvu, která to popírá.

Londýn ve středu v souvislosti s kauzou vypověděl 23 ruských diplomatů, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. Británie rovněž ruší plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni, mimo jiné se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Členové britské vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a v červenci.