Mosul je cílem další ofenzivy proti IS, z města již uprchlo 100 tisíc lidí

Irácká armáda ve městě Fallúdža

Irácká armáda ve městě Fallúdža Zdroj: ctk/AP

Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácké síly ve městě Fallúdža
Fallúdža, Irák (ilustrační foto)
9
Fotogalerie
Z okolí iráckého města Mosul, kde armáda připravuje ofenzivu proti radikálům, již odešlo zhruba 100 tisíc civilistů. Irácká vláda chce boje o Mosul zahájit ještě letos, což američtí představitelé považují podle agentury AP za nerealistické.

Humanitární organizace se obávají, že až budou zahájeny bojové operace, může se dát do pohybu z Mosulu a jeho okolí až milion lidí.

Podívejte se, jak probíhalo dobytí města Fallúdža:

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že od března z oblasti Mosulu odešlo 43 tisíc lidí a z okresu Širkat, který leží jižně od Mosulu, od června uprchlo zhruba 66 tisíc osob. Pro uprchlíky jsou sice k dispozici tábory, ale podle OSN jsou už naplněné, takže tisíce lidí zůstávají mimo ně a bez přístřeší.

Z Mosulu neutíkají pouze civilisté, ale podle irácké vlády také velitelé samozvaného Islámského státu (IS), kteří tam prodávají majetek a odcházejí i s rodinami.

Přečtěte si:

Bojovníci IS Mosul obsadili v roce 2014 bez boje a postupně získali kontrolu nad třetinou iráckého území, hlavně na severu a západě země.

Letos však tato organizace o mnohá města přišla a pod její kontrolou je v současné době podle odhadů asi desetina iráckého území.