Washington plánuje v Sýrii otevřít novou frontu, rozdělila by bojiště IS

Protivládní síly v Halabu

Protivládní síly v Halabu Zdroj: ctk

Z auta vykládají příslušníci jednotek SDF (Syrian Democratic Forces – jejich většinu tvoří kurdské jednotky YPG/J) těla svých padlých spolubojovníků.
Ruken a její poslední cesta na hřbitov v Kobaní
Matka jedné z obětí války v syrském Kurdistánu (tzv. Rojava), kde se vede válka proti Islámskému státu.
Vítěznými „véčky“ se Kobaní proslavilo – V jako Victory tady ukazuje cizinci každé malé dítě.
Vítěznými „véčky“ se Kobaní proslavilo – V jako Victory tady ukazuje cizinci každé malé dítě.
20
Fotogalerie
V Jordánsku vzbudilo pozornost oznámení amerického ministra obrany Ashtona Cartera o otevření jižní fronty v Sýrii. Podle Cartera by to bylo třetí bojiště mezinárodní koalice, která bojuje pod velením USA v Sýrii. Jordánští komentátoři se shodují, že se Jordánsko nemůže nechat do bojů na jihu Sýrie zatáhnout a musí si udržet stabilitu, aby zajistilo národní bezpečnost.

Carter prohlásil, že otevření nové fronty proti Islámskému státu (IS) přispěje k bezpečnosti Jordánska a oddělí navzájem bojiště IS v Sýrii a Iráku.

Komentátor Máhir abú Tajr napsal, že otevření nové fronty změní politickou mapu Sýrie a může mít důsledky pro Jordánsko. Bývalý generál Mamún abú Nuvár řekl listu Ar-Raj, že Jordánsko musí trvat na vytvoření nárazníkové zóny podél své hranice se Sýrií a nevstupovat do bojů. Komentátor Fahd Chitán napsal, že Jordánsko se musí soustředit na ochranu své hranice.

Jordánsko je členem Američany vedené koalice a umožnilo britskému a francouzskému letectvu používat své základny k operacím v Sýrii. Podle zpráv, které Jordánsko nikdy nepotvrdilo, je v Ammánu velící centrum, které má zajišťovat pomoc umírněným povstalcům v Sýrii.

Působí v něm vojenští představitelé západních a arabských zemí. Server arabi21 začátkem srpna uvedl, že koordinační centrum stále pracuje a po 26. červenci, kdy Carter hovořil o jižní frontě, začalo tlačit malé povstalecké skupiny působící na jihu Sýrie ke sjednocení.

Přečtěte si:

V Jordánsku je 1,3 milionu Syřanů, z nichž asi polovina jsou registrovaní uprchlíci. Jižní Sýrie hraničí s hustě obydleným jordánským severem a většina z těchto uprchlíků přišla právě ze syrského jihu. Obě země sdílejí 375 kilometrů dlouhou hranici.

Podle Al-Monitoru je otevření jižní fronty součást americko-ruského plánu koordinace operací v Sýrii, což ale ruské diplomatické zdroje z Ammánu nepotvrdily.

USA a koalice, kterou vedou, se nyní soustřeďuje na dvě části Sýrie - působí v okolí Manbidže u turecké hranice a Búkamálu u hranice s Irákem. Pokud se má otevřít jižní fronta, týkala by se provincie Dará a syrské pouštní oblasti Bádija, sdělil ředitel blízkovýchodního centra pro politiku a média Ámir Sabbajla.

„Aktivace jižní fronty znamená změnu bezpečnostní situace v Sýrii i Jordánsku,“ řekl. Prohlásil, že do této rusko-americké spolupráce musí být Jordánsko začleněno, a to vojensky i zpravodajsky. Řekl ale také, že Jordánsko nemá zájem poslat svou armádu do Sýrie.

Prohlédněte si fotoreportáž ze Sýrie: Poledne martyrů

Ammán usiloval o koordinaci s Ruskem, které se účastní bojů na straně Damašku, z obav, aby ruské nálety v příhraničních oblastech nevyvolaly novou uprchlickou vlnu.

V jižní Sýrii působila i fronta An-Nusra, nedávno přejmenovaná na Frontu dobytí Sýrie. Po Carterově ohlášení se z pozic kolem řeky Jarmúk stáhla. Právě tato skupina má být podle zdrojů Al-Monitoru hlavním terčem americko-ruské ofenzivy na jihu Sýrie.

Podle armádních zdrojů nové bojiště sníží tlak na Jordánsko, protože bude předzvěstí bojů o těžiště působení IS v Sýrii a Iráku, totiž o Rakku a Mosul. Bude-li ale IS poražen tam, bude hledat nové cíle a Jordánsko bude jedním z nich, řekl jeden jordánský generál ve výslužbě.