Mursího stoupenci se nevzdávají, připravují „milionový pochod“

Mursího příznivci se modlí během demonstrace

Mursího příznivci se modlí během demonstrace Zdroj: ctk/ap

V Egyptě pokračují pokusy Muslimského bratrstva dosadit svrženého prezidenta Muhammada Mursího znovu do funkce. Jeho stoupenci na dnešek svolali „milionový pochod“. Ke smíru mezi armádou a islamisty se pokusila přispět šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová.

Západ vystrašil krvavý víkend, během něhož při střetech mezi Mursího táborem a ozbrojenými silami zemřelo osm desítek lidí. Obává se, že události z počátku července, kdy exprezidenta odvolalo vojsko, se mění ve vleklý konflikt. „Toto je pro Egypt klíčový moment. USA vyzývají egyptské lídry napříč politickým spektrem, aby okamžitě jednali, a pomohli své zemi poodstoupit od okraje propasti,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry.

Bratrstvo ale hodlá v protestech pokračovat přes tvrdý postup bezpečnostního aparátu. „Nebezpečí vyplývající z politické situace a puče je silnější než násilí, jemuž čelíme na demonstracích,“ citovala agentura Reuters mladého člena hnutí. Islamisté také tvrdí, že sekularisté a křesťanští lídři armádní represe ignorují, nebo je dokonce podporují.

Kritici Mursího ale trvají na tom, že ho neodstavil puč, armáda podle nich vyšla vstříc přání lidu. Generálové tvrdí, že vládnout nechtějí. Slibují parlamentní volby do půl roku. Liberálové se mezitím snaží využít situace a pokoušejí se dosáhnout zákazu náboženských stran a agitací v mešitách.

Analytici však připomínají, že z průzkumů jasně vyplývá, že většina Egypťanů nezastává liberální a prozápadní postoje. Pokud se armáda nebude chtít vzdát moci a zakáže náboženské strany, hrozí podle nich zemi dlouhá občanská válka.