Musíme se spojit v boji proti terorismu, shodli se Valls a Medveděv

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Svět se musí spojit v boji proti mezinárodnímu terorismu, který je nepřítelem pro celou civilizaci. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci se na tom shodli premiéři Ruska a Francie Dmitrij Medveděv a Manuel Valls. Medveděv zdůraznil, že boj proti hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii vyžaduje úzkou spolupráci ruských jednotek a mezinárodní koalice. Americký ministr zahraničí John Kerry je přesvědčen, že se podaří IS porazit, podle něj ale není možná budoucnost Sýrie s prezidentem Bašárem Asadem.

„Máme jednoho společného nepřítele, a to je terorismus. Musíme proti němu bojovat společně,“ řekl Valls. „Máme před sebou nový typ války s protivníkem, který neuznává státy, neuznává hranice. Musíme proti tomuto nepříteli nelítostně bojovat, dokud nebude zničen,“ uvedl.

„Stojí proti nám extremisté, kteří se snaží rozšiřovat svůj vliv. A bohužel byli úspěšní, protože jsme nedokázali odložit naše rozpory a postupovat jednotně,“ řekl Medveděv. Podle něj nelze k terorismu přistupovat jako k problému jednotlivých zemí, ale je třeba proti němu bojovat globálně.

Klíčové pro omezení teroristické hrozby jsou podle obou premiéru porážka IS a ukončení konfliktu v Sýrii. „Pokud ale chceme mír, musíme zastavit bombardování civilistů,“ řekl Valls a odsoudil útoky ruského letectva na severosyrské velkoměsto Halab.

Medveděv: Stojí proti nám extremisté, kteří se snaží rozšiřovat svůj vliv. A bohužel byli úspěšní, protože jsme nedokázali odložit naše rozpory a postupovat jednotně

Medveděv zdůraznil, že pro porážku IS je nutné koordinovat činnost ruských sil a mezinárodní koalice. „Potřebujeme pravidelné kontakty mezi ruskými a americkými silami, a to na denní bázi,“ řekl Medveděv. „Musíme si vyměňovat informace, naše jednotky musí být ve stálém kontaktu,“ řekl. Odmítl zároveň obviňování ze západních zemí, že ruské síly v Sýrii bombardují civilisty.

Podle Kerryho teroristické útoky ve světě z posledního roku jen posílily odhodlání mezinárodního společenství porazit IS. „Od počátku jsme věděli, že se to nepodaří přes noc. Zabere to nějaký čas, ale (americký) prezident (Barack) Obama je odhodlán zajistit, že to nebude trvat příliš dlouho,“ řekl Kerry.

Neutralizace IS

Spojené státy podle ministra útočí na bojovníky IS, na jejich výcviková střediska i na rafinerie, aby teroristy připravily o zdroje peněz a omezily jejich možnost získávat nové bojovníky. Ve spolupráci s arabskými zeměmi se USA podle Kerryho snaží také neutralizovat propagandu IS.

Medveděv uvedl, že pro potlačení IS je potřeba ukončit i konflikt v Sýrii. Zdůraznil, že v mírovém procesu je nutné jednat se všemi představiteli v Sýrii kromě teroristů. „Nemůžeme rozlišovat mezi těmi, kdo jsou s námi a kdo jsou proti nám. K jednomu stolu musíme dostat všechny, nejednáme jenom s teroristy,“ řekl ruský premiér.

Podotkl také, že ukončení konfliktu v Sýrii je i v zájmu Moskvy. Podle něj odešlo do Sýrie bojovat na straně radikálů mnoho ruských občanů, kteří by se mohli vrátit do vlasti a představovat bezpečnostní hrozbu. Podle Kerryho je jednání mezi všemi regionálními partnery nutnou podmínkou pro nalezení míru v Sýrii. Podle něj ale není možné, aby v budoucnu stál v čele Sýrie Asad, který je podle něj zcela nepřijatelný pro umírněnou opozici.