Musk pošle první civilisty do vesmíru, v Norsku zvítězila levice

Ranní přehled - Na palubě vesmírné lodi SpaceX Elona Muska se do kosmu vydá první posádka, která bude složená pouze z civilistů

Ranní přehled - Na palubě vesmírné lodi SpaceX Elona Muska se do kosmu vydá první posádka, která bude složená pouze z civilistů Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Musk posílá první civilisty do vesmíru

Na palubě vesmírné lodi SpaceX Elona Muska se do kosmu vydá první posádka, která bude složená pouze z civilistů. Ve středu se v kapsuli Crew Dragon vydá na vesmírnou cestu miliardář Jared Isaacman a tři lidé, které si podnikatel vybral. 

Mise Dubbed Inspiration 4 je zároveň součástí fundraisingové akce pro dětskou nemocnici St. Jude ve státě Tennessee. Na oběžné dráze Isaacman a jeho posádka pobudou tři dny, budou se pohybovat ve výšce 500 kilometrů nad zemským povrchem. 

Apple představí iPhone

Americká technologická společnost Apple dnes pořádá každoroční prezentaci. Konat se bude pouze digitálně a očekává se, že firma představí své nové modely – mimo jiné chytrý telefon iPhone 13 a chytré hodinky Apple Watch 7.

Nový iPhone nenabídne mnoho vizuálních změn. Měl by ale mít vylepšenou funkci fotoaparátu včetně kvalitnějšího pořizování videa a nový systém filtrů poháněný umělou inteligencí. Rychlejší by měl být jeho procesor. Nové iPhony budou vybaveny nejnovějším vlastním čipem přímo od Applu. Právě iPhony jsou pro společnost Tima Cooka nejdůležitějším produktem, tvoří zhruba polovinu ročních tržeb. 

Norsko ovládne levice

Po osmi letech vlády středopravých stran v Norsku včera ve volbách zvítězila Strana práce pod vedením Jonase Gahra Støreho, který tak pravděpodobně vystřídá dosavadní konzervativní premiérku Ernu Solbergovou. Ústředním tématem kampaně byla otázka budoucnosti průmyslu s fosilními palivy, který tvoří až 15 procent HDP země. V souvislosti se zeleným tlakem, který se objevuje v celém západním světě, Norové řeší, jak a kdy by se od plynu a ropy měli odvrátit.

Z trhů a burz

Nasdaq oslabil

Americké akcie dnes převážně zpevnily. Posílil i index S&P 500, který tak prolomil pět ztrátových seancí za sebou. Investoři vyhlížejí možné zvýšení daní pro podniky a nadcházející statistiky americké ekonomiky. Nasdaq jako jediný z hlavních indexů oslabil. Nejvýrazněji rostly akcie těch firem, kterým se zpravidla daří během hospodářské konjunktury.

Dow Jonesův index stoupl o 0,76 procenta a uzavřel na 34 869,63 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,23 procenta na 4468,73 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,07 procenta na 15 105,58 bodu.

Hoax pomohl litecoinu

Trh sleduje investiční plán amerického prezidenta Joea Bidena ve výši 3,5 bilionu dolarů. Pokud projde Senátem, očekává se, že bude zahrnovat zvýšení korporátní daně na 26,5 procenta z nynějších 21 procent.

O 40 procent klesla hodnota akcií společnosti Valneva, která vyvíjí vakcínu proti covidu-19, nicméně během včerejška Velká Británie zrušila kontrakt na 100 milionů dávek. O 20 procent naopak vzrostla kryptoměna litecoin, a to v reakci na nepravdivou zprávu, že největší řetězec světa Wallmart začne tuto měnu přijímat jako platidlo.

Tweet dne

Stane se dnes 

  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou mimo jiné debatovat se zástupci Evropské komise o klimatickém balíčku zveřejněném v červenci. Se šéfem diplomacie EU Josepem Borrellem proberou situaci v Afghánistánu.
  • Evropská komise představí návrh nové unijní zdravotní agentury, která má lépe připravit země Evropské unie na krize typu koronavirové pandemie.
  • Diplomaté z Japonska, USA a z Jižní Koreje se sejdou v Tokiu, aby jednali o možnostech, jak obnovit rozhovory mezi USA a KLDR o severokorejském jaderném programu.
  • Facebook, Telegram a Twitter stanou v Rusku před soudem za to, že odmítly respektovat požadavek ruských úřadů na odstraňování závadného obsahu ze svých sociálních sítí.
  • Britský premiér Boris Johnson představí podrobnosti ke zrušení plánu na covidové pasy a k tomu, jak se vláda připravuje na možné zhoršení pandemie během zimních měsíců.