Na Debalceve se příměří prý nevztahuje, separatisté boj nezastaví

Proruští separatisté u města Debalceve na východě Ukrajiny

Proruští separatisté u města Debalceve na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Dohoda o příměří uzavřená ve čtvrtek v běloruském Minsku se týká pouze bojů na vnější hranici takzvaných lidových republik, na obklíčené město Debalceve se nevztahuje. Ruské agentuře RIA Novosti to v Doněcku řekl vůdce tamních povstalců Alexandr Zacharčenko. Ve vnitřních oblastech republiky se podle něj bude bojovat dál.

Povstalci tvrdí, že strategická železniční křižovatka Debalceve je v úplném obklíčení a s bojovou linií vyznačenou minským protokolem už nijak nesouvisí. Ve městě je několik tisíc ukrajinských vojáků, kteří se marně snaží prorazit obklíčení.

„V minských dohodách není o příměří v oblasti Debalceve nic řečeno. Palbu zastavujeme všude kromě vnitřních oblastí lidové republiky. Jakýkoli pokus ukrajinských vojáků vyjít z obklíčení bude zastaven. Příslušné rozkazy už jsem vydal,“ prohlásil Zacharčenko.

Podle ukrajinských vojenských expertů může situace právě v Debalceve rozhodnout o osudu nedělního příměří. Povstalci žádají, aby se vládní jednotky vzdaly a složily zbraně, armáda to odmítá.

Dojednané příměří předpokládá vytvoření neutrální „nárazníkové zóny“ a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část ze zhruba 5000 obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Městu hrozí zničení

Debalcevská radnice dnes vyslala volání o pomoc, celé město prý hoří a hrozí mu zničení. Šéf městské policie Vjačeslav Abroskyn na Facebooku napsal, že povstalci ostřelují Debalceve ze všech zbraní. „Separatisté jsou odhodláni město zničit. Trvalému ostřelování jsou vystaveny obytné čtvrti, přímý zásah dostala městská policejní správa. Město je v plamenech,“ napsal Abroskyn.

Povstalci přitom dnes oznámili, že město ostřelovat nebudou. Nehodlají ale prý umožnit ukrajinským vojákům z debalcevského sevření volný odchod. „Čeká je nejspíš smrt hladem. Ostřelovat je nebudeme, ale z obklíčení je nepustíme. Proč bychom to dělali?“ řekl dnes v Doněcku mluvčí povstaleckých jednotek Eduard Basurin.

Situace kolem ukrajinského města DebalceveSituace kolem ukrajinského města Debalceve | Reprofoto liveuamap.comObklíčené Debalceve (červenou barvou je označené území separatistů).

Těžké ostřelování bylo dnes slyšet u povstaleckého kontrolního stanoviště zhruba 15 kilometrů západně od Debalceve. Projela tudy kolona nových vojenských vozů a dělostřelectva směrem na město. Svědci spatřili i tanky a ozbrojená vozidla. Jeden z povstalců na kontrolním stanovišti pod podmínkou anonymity agentuře Reuters přiznal, že místní bojovníky podporují „hosté z Ruska“.

Podle situační zprávy ukrajinské armády vojáci všechny pozice v obklíčeném městě drží a útokům vzbouřenců odolávají. „Všechny útoky byly odraženy, vojáci úspěšně brání svá stanoviště,“ oznámilo velení protipovstalecké operace. Klíčová komunikace spojující Debalceve s ukrajinským Artemivskem je pro armádu průchodná, k městu se údajně stahují ukrajinské posily.

Podle agentury AP odpoledne Artemivsk zasypaly dělostřelecké granáty, které zasáhly také místní školu. Ta rychle do základů vyhořela. Dělostřeleckou palbu zaznamenaly zdroje AP také poblíž města Svitlodarsk, asi 20 kilometrů severně od Debalceve. Po místní silnici se přesouvalo značné množství ozbrojených vozidel a raketometů ukrajinské armády.

Prudký útok na Mariupol

Jednotky separatistů zahájily dnes ráno prudký útok na armádní pozice u azovského přístavu Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Oznámily to ukrajinské zpravodajské servery a zprávu potvrdilo i velení doněckých vzbouřenců. Do bojů jsou nasazeny tanky a dělostřelectvo.

Povstalci podle serveru Cenzor u Mariupolu nasadili do bojů značné síly a snaží se vytlačit vládní jednotky od obce Šyrokyne, kterou armáda dobyla při nedávné ofenzivě. Podle ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbouřenci rozkaz „vztyčit nad Mariupolem svůj prapor“ do neděle, kdy má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost dohoda o příměří.