Na Filipíny se řítí ničivý tajfun, evakuovat se musí nejméně půl milionu lidí

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/Kay Martens

Filipíny ohrožuje tajfun, evakuovat se mají statisíce obyvatel
Filipíny ohrožuje tajfun, evakuovat se mají statisíce obyvatel
Na Filipínách řádí tajfun Sarika.
Na Filipínách řádí tajfun Sarika.
Na Filipínách řádí tajfun Sarika.
9
Fotogalerie

Filipínské úřady vyzvaly statisíce obyvatel, aby opustily své domovy na východě země. Na asijskou zemi se totiž řítí tajfun Nock-Ten, udeřit by mohl už v sobotu v noci. Evakuovat by se před Štědrým večerem mělo nejméně 400 tisíc lidí. Ničivou bouři budou podle meteorologů nejspíš provázet vichry o rychlosti kolem 222 kilometrů v hodině.

Úřady upozornily, že nemají dost míst v záchranných střediscích, a vyzvaly obyvatele, aby se na vánoční svátky odstěhovali k příbuzným a známým v jiných oblastech země.

Předpokládá se, že jako první bude zasažen ostrov Catanduanes, kde žije 250 tisíc lidí, uvedl mluvčí záchranářů v zemědělském regionu Bicol, ke kterému ostrov patří. V regionu žije celkem 5,5 milionu obyvatel. Poté, nejspíš v pondělí, má tajfun udeřit i na oblast metropole Manila s více než 11 miliony obyvatel.

Filipíny, převážně katolickou asijskou zemi, ročně sužuje kolem 20 tajfunů. V posledních letech jsou bouře zvlášť prudké, což vědci vysvětlují klimatickými změnami. V listopadu 2013 zabil tajfun Haiyan na Filipínách tisíce lidí.