Na Haiti po bouři vyhlásili stav nouze, bojí se hladomoru

Hurikán na Haiti

Hurikán na Haiti Zdroj: ctk

Vláda na Haiti dnes vyhlásila stav nouze kvůli následkům bouře Sandy, která v zemi před dvěma týdny připravila o život 60 lidí. V jednom z nejchudších států světa nyní hrozí desetitisícům lidí hlad, protože déšť a vítr zničily velkou část úrody. Navíc kvůli záplavám začalo opět razantně přibývat případů cholery, která na Haiti od katastrofálního zemětřesení v roce 2010 zabila nejméně 7600 lidí.

List Le Nouvelliste dnes napsal, že Sandy způsobila na úrodě škody ve výši 104 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun). Vláda proto přijala zvláštní opatření, jimiž chce předejít vzniku hladomoru. Například už oslovila neziskové organizace s žádostí o pomoc.

Haiti se do dneška nevzpamatovalo po úderu silného zemětřesení, které v lednu 2010 zabilo 220 tisíc lidí. Desetitisíce obyvatel stále žijí v nouzových přístřešcích a potýkají se s epidemií cholery.

Organizace Lékaři bez hranic upozornila, že od říjnového řádění Sandy začalo případů cholery opět přibývat. Za poslední měsíc se počet pacientů zvýšil z pěti na osm stovek.