Na jaderné zbraně v Německu patřičně odpovíme, hrozí Moskva Washingtonu

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy Zdroj: CC BY-SA 3.0: A.Savin - Wikimedia Commons

Rusko podnikne odvetná opatření, pokud Spojené státy rozmístí nové taktické jaderné zbraně v Evropě. Uvedl to mluvčí Kremlu. Pentagon se totiž prý chystá poslat do Německa přesnější jaderné bomby.

„To může vést k porušení strategické rovnováhy v Evropě. Rusko pak bude nuceno přijmout odpovídající protiopatření, aby tuto strategickou rovnováhu a paritu obnovilo,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Bezpochyby to není krok k posílení stability, důvěry a zvýšení bezpečnosti v Evropě,“ varoval a dodal, že půjde o další krok k zvýšení napětí na starém kontinentu.

Na upřesňující otázku ohledně ruských protiopatření mluvčí odvětil, že půjde o „kroky potřebné pro zajištění národní bezpečnosti Ruské federace, jakož i strategické parity v Evropě“.

Ruská média s odvoláním na úterní pořad německé televize ZDF tvrdí, že v rozpočtových plánech Pentagonu se počítá s rozmístěním dvou desítek amerických jaderných pum typu B61-12 na letecké základně u města Büchel ve spolkové zemi Porýní-Falc jako výzbrojí pro německé stíhací bombardéry, které z této základny operují. Stát by se tak mohlo již letos. Nové bomby jsou podle expertů daleko přesnější než dosavadní typy.

Iskandery v Kaliningradu

Rusko by podle expertů mohlo odpovědět například rozmístěním taktických raket Iskander ve své nejzápadnější enklávě u Kaliningradu. „Tato otázka se posuzuje. Konečné rozhodnutí bude přijato po podrobné analýze možných hrozeb,“ řekl nejmenovaný zdroj z „vojenských a diplomatických kruhů“ agentuře Interfax.

Nápad rozmístit rakety Iskander u Kaliningradu zazněl už v roce 2007, v souvislosti s plány na vybudování americké protiraketové obrany v Evropě. Tuto výhružku použil v roce 2011 i tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv, který je nyní premiérem.

Rozmístěním Iskanderů u Kaliningradu ale pohrozilo ruské ministerstvo obrany i letos - pro případ, že by USA rozmístily své tanky v Polsku a Pobaltí.

Rakety jsou prý 500 kilometrů od Berlína

Před dvěma lety německý deník Bild s odvoláním na družicové snímky napsal, že Rusko už u Kalingradu umístilo nejméně deset raketových komplexů Iskander. Moskva tyto zprávy nekomentovala. Rakety s dosahem asi 500 kilometrů mohou nést konvenční či jaderné hlavice. Z Kaliningradské oblasti do Berlína je to vzdušnou čarou 527 kilometrů.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová již dříve upozornila, že americké plány na modernizaci jaderných zbraní v Německu znepokojují Moskvu i proto, že Rusko v 90. letech výrazně zmenšilo svůj arzenál taktických jaderných zbraní.