Na Japonsko se žene Tajfun, úřady evakuují půl milionu lidí

Japonsko se připravuje na příchod tajfunu Halong

Japonsko se připravuje na příchod tajfunu Halong Zdroj: ctk/ap

Kvůli tajfunu Halong, který se přiblížil k japonským ostrovům Šikoku a Kjúšú, byla v jihozápadní části země ochromena železniční i letecká doprava. Místní úřady rovněž nařídily evakuaci asi půl milionu lidí. Bouře s sebou přinesla velmi silný vítr dosahující rychlosti až 185 kilometrů za hodinu, který zranil nejméně šest lidí. Na pevninu by měla udeřit ještě během dneška a meteorologové v této souvislosti předpovídají intenzivní déšť, záplavy i sesuvy půdy.

Místní aerolinky se rozhodly zrušit asi 460 letů. V Japonsku tak uvízly tisíce cestujících chystajících se na dovolenou v souvislosti s japonským buddhistickým svátkem Obon. Bouře s sebou přinesla i více než desetimetrové vlny. Na ostrově Šikoku by prý mohlo během pouhých 24 hodin spadnout až 70 centimetrů srážek.

Kvůli obavám z rozvodnění řek úřady ve dvou městech z prefektury Mie v centrální části Japonska rozhodly o evakuaci asi 500 tisíc lidí. Zraněno zatím bylo šest lidí, z toho jedna osoba vážně. V centrální a západní části Japonska by podle japonského meteorologa Satošiho Ebihary mohlo spadnout 50 až 60 centimetrů srážek. Ebihara varoval rovněž před silným deštěm, který zasáhne v neděli metropoli Tokio. „Jde o nenormální situaci, která představuje vážné nebezpečí,“ uvedl meteorolog a vyzval proto místní obyvatele, aby respektovali výzvy úřadů k evakuaci.

Japonsko každý rok zasáhne průměrně přes 11 tajfunů. Většina z nich se podle meteorologů objevuje mezi červencem a říjnem. Na začátku července v zemi udeřil tajfun Neoguri provázený silnými vichry a lijáky, který zabil nejméně sedm lidí.